Blog 123. Top 27 startap projekata ostvarenih u 2016. godiniVeliki poslovi se mogu ostvariti bilo kada, čak i u vreme finansijske krize.


Iako je 2016. godina možda predstavljala problem kada se radi o već dobro uspostavljenim startap projektima, takođe je iznedrila kompanije koje su rešavale probleme poput lečenja raka, nabavljanja spasilačkih dronova i nadmetanja za Uber kompaniju.


Biznis Insajder je razgovarao sa osnivačima i investitorima koji su se bavili rizičnim poduhvatima i pregledao finansijske podatke da bi identifikovao neke od najvećih startap projekata na početku 2016. godine. Neka od imena na listi su zvanično pokrenuta javno, dok su drugi još uvek u ranoj fazi formiranja kompanija.


Sledi top 27 start up projekata pokrenutih u 2016. godini.Grail želi da razvije test za otkrivanje kancera u ranoj fazi.


O čemu se radi: kompanija Illumina, osnivač niza DNK tehnologija, udružila se sa investitorima Silicijumske doline da bi razvili test krvi za bilo koji tip kancera u ranoj fazi nego što je to prethodno bilo moguće.


Korišćenjem Illumina tehnologija, nova kompanija pod nazivom Grail je našla način da izmeri koncentraciju nukleinske kiseline - dela DNK koji cirkuliše u krvi izvan krvnih ćelija. Iako se najveći deo naše DNK nalazi izvan naših ćelija, naučnici neinvazivno koriste CNA testove za kancer i druge bolesti. Ambiciozni zadatak kompanije Grail: razvitak univerzalnog kancer-skrining testa.