Blog 123. Top 27 startap projekata ostvarenih u 2016. godiniVeliki poslovi se mogu ostvariti bilo kada, čak i u vreme finansijske krize.


Iako je 2016. godina možda predstavljala problem kada se radi o već dobro uspostavljenim startap projektima, takođe je iznedrila kompanije koje su rešavale probleme poput lečenja raka, nabavljanja spasilačkih dronova i nadmetanja za Uber kompaniju.


Biznis Insajder je razgovarao sa osnivačima i investitorima koji su se bavili rizičnim poduhvatima i pregledao finansijske podatke da bi identifikovao neke od najvećih startap projekata na početku 2016. godine. Neka od imena na listi su zvanično pokrenuta javno, dok su drugi još uvek u ranoj fazi formiranja kompanija.


Sledi top 27 start up projekata pokrenutih u 2016. godini.Grail želi da razvije test za otkrivanje kancera u ranoj fazi.


O čemu se radi: kompanija Illumina, osnivač niza DNK tehnologija, udružila se sa investitorima Silicijumske doline da bi razvili test krvi za bilo koji tip kancera u ranoj fazi nego što je to prethodno bilo moguće.


Korišćenjem Illumina tehnologija, nova kompanija pod nazivom Grail je našla način da izmeri koncentraciju nukleinske kiseline - dela DNK koji cirkuliše u krvi izvan krvnih ćelija. Iako se najveći deo naše DNK nalazi izvan naših ćelija, naučnici neinvazivno koriste CNA testove za kancer i druge bolesti. Ambiciozni zadatak kompanije Grail: razvitak univerzalnog kancer-skrining testa.


Finansiranje: 100 miliona dolara od investitora, uključujući Arch Venture Partners, Bezos Expeditions, Bill Gates, i Sutter Hill Ventures. Illumina ostaje najveći akcionar.Allbirds kompanija je osmislia obuću koja se cela sastoji od vune, što je ubrzo postalo kult favorizovan u tehnologiji tektstila


O čemu se radi: Potencijalni investitori su ovo nazvali najudobnijom obućom na svetu. Allbirds kompanija je prvi put predstavila patike od vune u martu 2016 godine. Allbirds koristi merino vunu poreklom sa Novog Zelanda, čiji se dalji proces obavlja u Milanu, u Italiji. Kao rezultat svega ovoga je tvrdnja zaposlenih u Biznis Insajderu da je ovo neverovatno udobna patika koja podseća na papuče od oblaka.


Finansiranje: 9,95 miliona dolara od Lerer Hippeau Ventures, Maveron, i drugih.Lemonade prodaje vaše osiguranje na potpuno novi način


O čemu se radi: Lemonade je projekat osiguranja, čiji je prvi proizvod tajno pokrenut u septembru. Lemonade prodaje iznajmljene polise osiguranja za samo 5 dolara mesečno i porodično osiguranje za najmanje 35 dolara mesečno (stopa polise osiguranja varira). Celokupan posao se odvija preko aplikacija na internetu.


Ne postoje posrednici u osiguranju i nije u planu da ih ikada bude. Međutim, tamo gde većina osiguravajućih kompanija zadržava vaš novac koji ste platili kao profit, ispod svake plaćene potražnje, Lemonade uzima strogo 20% od celokupne rate osiguranja kao svoj udeo. Ako vi grupno plaćate više od godišnje potražnje, Lemonade donira novac u humnitarne svrhe po vašem izboru, bilo školi u koju idu vaša deca, ili već postojećim humanitarnim organizacijama.


Finansiranje: 60 miliona dolara Sequoia i Aleph.Housparty je aplikacija za grupni video čet


O čemu se radi: od osnivača Meerkat-a, Houseparty je preko noći postao hit među tinejdžerima. Aplikacija za grupni video čet omogućava ljudima da se pridruže „grupama“ do osmoro ljudi koji se smenjuju u zavisnosti ko je na mreži.