top of page

Blog 89. Volontiranje – dobrovoljni rad za drugog ili za sebe?Volontiranje mnogi vide kao oblik humanog delovanja u društvu. Međutim, aktivnim volonterskim radom, ne samo da doprinosimo zajednici, već razvijamo sopstvene veštine, stičemo novo i proširujemo već stečeno znanje, ali i ono sto mnogi poslodavci traže pre nego što razmotre mogućnost našeg zaposlenja u svojoj firmi – iskustvo.


U poslednjih desetak godina volontiranje je dobilo znatno veću pažnju u Srbiji, a posebno među njenom omladinom. Od 2009. godine samo kroz Sportski Savez Srbiju, jednu od organizacija koja radi sa volonterima, proslo je više hiljada mladih aktivista. Uključivanje u društvene i poslovne aktivnosti bez novčane nadoknade, mladi ljudi u Srbiji smatraju ponekad zanimljivim, nekada bespotrebnim, ali svakako neophodim za lični napredak. Malo je onih koji se mogu pohvaliti dobrim poslom, a da pre toga, barem jednom, nisu volontirali.


„Volonterizam je promenio moj zivot iz korena. To je doživljaj, iskustvo, altruizam. Mnogo više cenis sebe, ljude i sve ono što te okružuje. Osećaj da možes da pomogneš, nečemu da doprineseš, a da pritom unaprediš sebe, je nezamenljiv“, rekla je Hristina Jovanović, članica Sportskog saveza Srbije, koja se može pohvaliti i dugogodišnjim volonterskim iskustvom. Volontiranje daje priliku testiranja sebe i stvaranje ličnog identiteta, jer na kraju ti si ono što daješ drugima- istakla je Hristina.


Balans uloženog i vraćenog jako bitan, kako za volontera, tako i za volontersku organizaciju, firmu, pa i državu.


Kao rezultat sve većeg broja aktivnih mladih ljudi, svesnih važnosti volontorskog rada, možemo očekivati mentalno zdraviju zajednicu vrednih pojedinaca, željnih znanja i napretka. Međutim, takvom okruženju treba odgovoriti jezikom koji jedino razumeju – vrednovanjem truda i omogućavanjem uslova u kojima se neće boriti da od svog rada prežive, već da od njega žive.IZVOR: www.portalmladi.com

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page