top of page

Blog 55. Male tajne CV majstoraPronašli ste savršen oglas za posao i želite da ga dobijete. Svesni ste velike i jake konkurencije i to počinje da vas obeshrabruje. Pre nego što se totalno uplašite, poželite da odustanete i pomislite „nisam ja dovoljno dobar, ima mnogo sposobnijih i obrazovanijih od mene“, zastanite na sekund i postavite sebi pitanje: Zašto bih prepustio nekom drugom posao koji možda ja zaslužujem?


Jedan od ključnih stvari jeste dobro priremljena radna biografija, odnosno CV. To je dokument na osnovu kojeg vas vaš potencijalni poslodavac upoznaje. Zato je jako bitan svaki detalj koji se nalazi u CV – u. Od toga šta ste napisali u vašoj biografiji, kojim redosledom i na koji način, do toga koju boju, oblik slova i koju fotografiju ste izabrali, jer sve to može da bude razlog zašto ste primljeni ili pak zašto ste odbijeni na konkursu za posao.


Pre nego što i počnete da sastavljate CV, prvo razmislite koju emociju želite da izazovete kod poslodavca dok to bude čitao. Ovog puta ćemo zaobići stvari koje se podrazumevaju, poput sadržaja, hronološkog ređanja podataka i izdvajanja bitnih činjenica u vašoj radnoj biografiji. Danas ćemo vas savetovati kako da „obojite“ i izdvojite svoju biografiju iz mora bledih i formalnih ređanja činjenica koje uglavnom niti drže pažnju čitaocu niti bude kakva osećanja.


Prva i osnovna stvar – CV treba da bude pregledan, da ne umara čitaoca niti da ga zbunjuje. Dakle, pisati koncizno, kratko, jasno i pregledno. Koristite isključivo standardne fontove (Arial, Times new roman, Tahoma) veličine 10 ili 12, belu boju papira. Sa bojom slova možete eksperimentisati, ali ne preterano. Drečave boje ne dolaze u obzir, možete koristiti nešto poput tamno plave, ljubičaste ili bordo.


Pišite o sebi u trećem licu – tako ćete stvoriti utisak objektivnosti. Takođe, ne ubacujte suvišne činjenice koje nisu bitne za taj posao. Na primer, ako konkurišete za radno mesto bankarskog službenika, naravno da nećete navoditi iskustvo promotera voćnih sokova ili iskustvo u čuvanju dece.


Još jedna bitna stvar – ako konkurišete za posao timskog igrača, u rubriku „Hobi i druga interesovanja“ nećete staviti tenis ili sviranje klavira, već timski sport poput košarke i odbojke i recimo šah kao dobar osnov za razvijanje raznih strategija i predviđanja, što bi se moglo dopasti poslodavcima.


Fotografija se stavlja u gornji desni ugao papira. Izaberite fotografiju na kojoj ste u poslovnom izdanju uz blagi osmeh. Ukoliko koristite mail poput „enjoypasulj@yahoo.com“ ili „dukicar992@gmail.com“, odmah napravite novi, sa svojim imenom i prezimenom i bez šaljivih karaktera, koji ćete ubuduće koristiti. Zapamtite, morate delovati ozbiljno i pouzdano!


Neka biografija bude na jednoj ili na dve strane A4 formata, sve preko toga samo umara čitaoca i stvara kontraefekat. Više puta pregledajte svaku reč i ispravite eventualne gramatičke greške, da ne biste bili okarakterisani kao nepažljiva, nemarna, nezanteresovana, čak i nepismena osoba.


I za kraj, vodite računa o tome da sve što ste napisali bude istinito, jer sve pre ili kasnije ispliva na površinu. Ne ističite svoje nedostatke, ali i ne preuveličavajte svoje kvalitete, tajna je samo u dobrom rasporedu teksta i u „pravim rečima“. Ne preskačite oglase i konkurse za posao zbog toga što nemate dobar CV. Napravite ga još danas i time ćete lagano preći još jedan stepenik ka poslovnom uspehu.Izvor: www.portalmladi.com

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page