top of page

Blog 46. Multitasking: 12 puta ne!

Multitasking je precenjena veština. Evo nekoliko razloga zbog kojih umanjuje vašu efikasnost.
Mit o multitaskingu


Svi to radimo: kuckamo poruke dok hodamo, šaljemo mejlove za vreme sastanka, čavrljamo preko telefona dok spremamo večeru. U današnjem društvu onaj ko u trenutku radi samo jednu stvar deluje kao rasipnik. Međutim, ako radite više stvari istovremeno i tako tokom celog dana velike su šanse da nećete pomoći ni sebi ni vašem šefu, ni prijateljima, ni porodici.


Istraživanja pokazuju da ta veština nije ni približno efikasna koliko mi verujemo da jeste – naprotiv, može da bude štetna po naše zdravlje. Evo 12 razloga zbog kojih bi trebalo da prestanete sa multitaskingom i koje će nas navesti da preispitamo kako radimo, kako se družimo i kako živimo svoj život.Realno, ne možete da radite više stvari istovremeno


Ono što vi smatrate multitaskingom je u stvari prebacivanje sa zadatka na zadatak (task-switching), kaže dr Gaj Vinč.


„Dok usmeravamo našu pažnju i produktivnost, naši mozgovi imaju ograničene mogućnosti“, kaže on. Takođe kaže da prebacivanje sa zadatka na zadatak zapravo troši našu produktivnost zato što se naša pažnja troši na sam čin prebacivanja, a sem toga nikad se u potpunosti na fokusirate na neki zadatak ako ste već počeli da radite nešto drugo.