Blog 43. Zašto je važno učiti jezike tokom studija?

Strani jezici su uvek bili na ceni, a naročito danas u savremenom dobu. Razvoj tehnologije omogućava njihovo lakše usvajanje i usavršavanje. Za vreme studiranja treba dosta pažnje posvetiti stranim jezicima. Evo zašto...

Na svakom fakultetu, bilo državnom ili privatnom, se uči barem jedan, a na nekima i po dva - tri jezika. Nivo znanja koji se može steći je bi trrbalo da bude dovoljan za uspešnu komunikaciju sa sagovornicima i razumevanje jezika.

Mladi imaju problem sa učenjem jezika iz više razloga: ubeđenost u nemogućnost savlađivanja, strah od tuđih reakcija na greške u izgovoru, loš pristup predavača i stvaranje odbojnosti prema određenom jeziku. Da bi se problemi rešili, neophodni su želja, trud i podsticaj.

Zašto je dobro znati strane jezike?

1. Imaćete veće šanse za zaposlenje

Sve češće se prilikom zapošljavanja traže radnici koji poznaju veći broj jezika. Smatra se da na taj način mogu lakše odgovoriti na zahteve okoline, jer je dobra komunikacija velika olakšica i prednost u poslovanju.

2. Upoznaćete nove kulture

Jezik je neodvojivi elemenat kulture, njen sastavni činilac, a ujedno i najbolji način da se zađe u svet jednog društva. Tako se, najpre, mogu saznati detalji o životu društva, istoriji, običajima, tradiciji...

3. Steći ćete nova poznanstva i prijateljstva

Bez obzira na to imate li ili ne trenutnih mogućnosti da negde otputujete, društvene mreže vam pružaju mogućnost da se povežete sa ljudima iz čitavog sveta. Ukoliko putujete, bićete u prilici da se lakše sporazumete sa lokalnim stanovništvom.

4. Razvićete kognitivne veštine