top of page

Blog 17. 15 pitanja sa intervjua za posao u Guglu

Da li ste ikad poželeli posao u kompaniji koja je poznata po idealnim uslovima rada? Sigurno ste čuli za pogodnosti koje Google pruža svojim zaposlenima. Bazeni, teretane, maseri, frizeri, mogućnost dovođenja kućnih ljubimaca u kancelariju, samo su neke od pogodnosti koje su dostupne zaposlenima. Iako Google zapošljava, u proseku, devetoro ljudi dnevno, zaposliti se u ovoj kompaniji nije nimalo lako. Da li ste možda vi dorasli poslu u Guglu?

Evo nekih pitanja često postavljanih na intervju za različite pozicije u ovoj kompaniji. Predlažemo vam da, pre nego što pročitate odgovore na ova pitanja, pokušate sami da date odgovore.

1)U trenutku kada pogledate na sat i vidite da je 3:15, koji je ugao između velike i male kazaljke? (Odgovor na ovo pitanje nije nula!)

Odgovor: 7,5 stepeni Svaki minut na satu predstavlja 6 stepeni (360 stepeni/60 minuta). Svakoga sata, kazaljka koja pokazuje sate pređe put od jednog broja do drugog (u ovom slučaju, kreće se između 3 i 4), što predstavlja 30 stepeni. Pošto je reč o tačno 1/4 nakon punog sata, velika kazaljka prešla je 1/4 na svom putu od 30 stepeni, odnosno 1/4 od 30 stepeni, a to je 7,5 stepeni.

2) Kapetan ste piratskog broda… Vaša posada može da glasa kako će podeliti zlato. Ako se manje od polovine pirata složi sa vama, umrećete. Kakvu podelu zlata biste predložili tako da dobijete dobar deo plena, a ipak preživite?

Odgovor: Ravnomerna podela plena između 51% posade, a ostatak zadržite za sebe.

3) Zašto je poklopac šahta okruglog oblika?

Odgovor: Da ne bi upao u šaht (kada se poklopac šahta iz zajedničke ravni sa ulicom iskrene u ravan koja je normalna u odnosu na ulicu).

4) Treba da proverite da li vaš prijatelj Bob ima tačan broj vašeg telefona… Međutim, ne možete da ga pitate direktno. Morate da napišete pitanje na papirić i date ga Evi koja će odneti papirić Bobu i doneti vam odgovor. Šta morate da napišete osim pitanja, da biste bili sigurni da Bob može da šifruje poruku tako da Eva ne može da pročita vaš broj telefona?

Odgovor: Pošto samo "proveravate", zatražite da vas pozove u određeno vreme. Ako to ne učini, nema vaš broj. Previše jednostavno? Tu je još jedan odgovor: "Neka Bob sabere sve cifre iz vašeg telefonskog broja, zapiše zbir i pošalje vam ga".

5) Imate osam lopti i sve su iste veličine… Sedam imaju istu težinu, a jedna od njih teži malo više. Kako možete da pronađete loptu koja je teža od ostalih pomoću samo dva merenja na terazijama? Odgovor: Uzmite 6 od 8 lopti i stavite po 3 na svaki tas. Ako teška lopta nije u grupi od 6, znaćete da je u pitanju jedna od preostale 2 i prosto stavite te dve na vagu i vidite koja je u pitanju. Ako teža lopta jeste među tih 6, suzili ste izbor na 3. Od te 3, odaberite bilo koje 2 i stavite ih na tasove. Ako je teška lopta u toj grupi od 2, znaćete koja je. Ako su, pak, obe lopte jednake težine, teška lopta je ona koju ste stavili sa strane.

6)Koja je verovatnoća da izlomimo štap na tri dela i formiramo trougao?

Odgovor: Pošto se u pitanju ne navodi da delovi štapa, kada formiraju trougao, moraju dodirivati jedni druge na krajevima, odgovor mora biti 100%. Bilo koja tri štapa bilo koje veličine mogu formirati trougao.