top of page

Blog 24. Kako napisati CV ako nemate radnog iskustva

Potraga za prvim poslom nešto je drugačija jer nemate radnog iskustva ali, ako znate šta treba naglasiti, posao možete dobiti! Kako je u pitanju prvi posao, postupak je kratak, ali dovoljno dobar da vam pomogne istaknuti se u odnosu na konkurenciju.

Stvar je u tome što drugi ljudi, koji se prijavljuju na isti oglas, imaju radnog iskustva o kojem imaju šta reći – no samo zato što imaju radnog iskustva ne znači da imaju iskustvo koje ih kvalifikuje baš za ovaj posao!

Vaš je cilj istaknuti dostignuća i aktivnosti koje će upotpuniti vaš cv. Najpre navedite osnovne informacije (ime i prezime, adresa, kontakt podaci). Rubriku ‘Radno iskustvo’ u vašem će cv - u zameniti neke druge kategorije.

Pokušajte izdvojiti kategorije u kojima možete pobrojati 2 do 3 aktivnosti.

1) Dostignuća

Jeste li diplomirali u roku? Ili ste ostvarili odlične rezultate na nekom takmičenju? Primili kakve nagrade ili priznanja? Odlične ocene takođe možete naglasiti, kao i poseban interes (dodatna nastava, seminari, asistiranje) za kolege koji su vam bili posebno interesantni, a vezani su za radno mesto na koje se prijavljujete.

2) Ključne veštine

Jeste li komunikativni? Možda ste dobar analitičar ili ste odlični u organizaciji. Koncentrišite se na veštine u kojima ste zaista dobri i koje možete potkrepiti nekim konkretnim primerom. Ako je vaša vrlina tačnost, istaknite i to.

3) Osobine

Ovo je slično veštinama, ali u osobinama možete istaknuti nešto što će vas činiti posebno dobrim radnikom.

4) Aktivnosti

Istaknite aktivnosti u kojima ste učestvovali. To može biti volontiranje, članstvo u debatnom klubu ili nešto slično. Ukoliko ste tokom pohađanja srednje škole ili fakulteta imali praksu, svakako to naglasite.