top of page

Blog 16. Prvi posao? Ovo morate da znate.

Mnogo je saveta o tome kako se uklopiti u novi kolektiv i izgraditi dobru poslovnu reputaciju. Međutim, svi ti dobronamerni i korektni saveti vam neće puno pomoći ukoliko ste početnik, jer poslovno okruženje i kolegijalni odnosi zahtevaju mnogo više od plivanja po preporučenim pravilima.

Bez obzira da li vam je ovo prvi posao, ili ste prešli u novu firmu, kao i koji oblik delatnosti je u pitanju, nijednog trenutka ne treba zaboraviti da radite sa ljudima, i da je upravo lični plan ono što će determinisati vaše odnose. Istina, svaki kolektiv je različit, i svaki novi posao je priča za sebe – svakim prelaskom ćete morati da se uhodavate i učite neke nove stvari, no, neka nepisana pravila su prisutna gotovo svuda. NOVAJLIJE SU POD LUPOM

-Vašim novim kolegama je potrebno između 15 i mesec dana da vas upoznaju i prihvate, stoga će, logično, u tom prvom periodu biti malo suzdržani. Ne trudite se da dobijete njihovu naklonost odmah, kada percipiraju da ste normalna osoba na koju se može osloniti prihvatiće vas, i tako ćete postati deo tima, a ne samo kolektiva – kaže Tanja Zlatković, HR menadžer.

Čak i ako su vas dočekale srdačno, kolege će ipak imati logičnu zadršku prema vama: niko ne zna kako ste došli na taj posao, imate li podršku od nekog sa vrha, pretendujete li na nečije mesto, ili ste samo stidljivi početnik koji tek treba da izgradi svoju karijeru. Stoga se potrudite da vaše ponašanje bude odmereno na pristojan način i ljubazno bez usiljenosti. U prevodu: potrudite se da vas ne okarakterišu kao neku pretnju ili konkurenciju. Ako je čak to slučaj, držite svoje planove samo za sebe: ipak ste početnik, i prvo se treba adekvatno infiltrirati i zauzeti pozicije, ostvariti, pa tek onda "pucati" na unapređenje.

OBLAČENJE Ne sumnjamo da imate fabulozne modne kombinacije pripremane za posao. Ali, sačuvajte ih za neku specijalnu priliku, na primer korporativnu proslavu. Vaše kolege tu rade duže od vas, upali su u rutinu (što je i logično), i nemaju baš preterano volje da sijaju svaki dan na poslu, pogotovo ako imaju mnogo obaveza. Nemojte ih iritirati doteranošću, zaboravite oblačenje koje ima konotaciju izazovnog ili modernog, bar za prvo vreme. Podsećamo, ne treba da vas percipiraju kao pretnju ili konkurenciju!

ZBLIŽAVANJE, PRIVATNOST Neki od kolega će vam postati jako dragi prijatelji, i to je više nego u redu. Međutim, naglo zbližavanje neće vam doneti ništa dobro: iza napadne prijatnosti i slatkorečivosti, obično se krije želja za naglim zbližavanjem iz loših pobuda, bilo to čista znatiželja ili ljubomora. Naravno, to ne znači da ne treba da budete fini, ali, uvek držite pristojnu distancu. Nemojte govoriti o svom privatnom životu, dovoljno je reći da ste u stabilnom braku ili vezi, ne dozvolite da na osnovu toga izvlače zaključke tipa "ko li nju finansira", "majka, a ima onakav rečnik". Pravi prijatelji na poslu će vam se pokazati tek kroz neku ozbiljniju situaciju, uz "kaficu i cigaricu" svi mogu biti drugari.

ENTUZIJAZAM Potpuno je razumljiv za početnika. Uradili biste toliko toga, zanima vas masa stvari, imate fantastične predloge, ali...tako je bilo svim ljudima pre vas koji su došli. Morate nažalost shvatiti da kolektivi funkcionišu po nekim utemeljenim principima, i sami po sebi imaju tendenciju "čaurisanja", naravno, ukoliko menadžment nije preduzimljiv i vizionarski orijentisan. Svoje ideje i planove zapisujte, i izlažite ih po potrebi. Ne sugerišite kolegama šta treba da se promeni u načinu poslovanja, jer će ispasti kao da im solite pamet. Ne govorite šta treba promeniti u firmi. Došli ste poslednji, a oni svi su to već prošli pre vas. I naravno, ne pokušavajte da ih "razmrdate". Mnogi ljudi dolaze na posao da odrade, ne da rade.

STAV Pristojnost i odmerena distanca takođe treba da budu potkrepljene jakim stavom. To što ste novi ne daje za pravo kolegama da vas natovare porudžbinama kad krenete po doručak, ili pretpostavljenom da se ponaša kao da ste "na dugme" i obraća rečenicom "dođi do mene", a vi ustajete i krećete istog sekunda. Dovoljno je da kažete "naravno, dolazim čim završim ovo", jer ustajanje istog momenta nosi sa sobom pretpostavku da ne radite ništa čim ste dostupni u svakom trenutku. Dalje, niste u vojsci pa da prolazite fazu "guštera". Obavljanje perifernih poslova (koje vam prebacuju kolege jer njih mrzi da urade) i trčkaranje je ispod svakog nivoa dostojanstva. Nisi me nikad ponudio kafom? Zašto bih ti ja kupovala burek?

KLANOVI I DRUKANJE Kolektiv se ne razlikuje puno od nekog školskog odeljenja, uvek se pojavljuju tipski likovi štrebera, alapače, drukare, kompleksašice, ribetine, lepotana... Za početak, ne priklanjajte se takozvanim klanovima, jer će vas to u startu etiketirati. Bolje je da se prvo vreme osećate pomalo usamljeno, nego da na veštački način pokušavate da pripadate negde. A i taj period usamljenosti biće dovoljan kolegama da vas percipiraju kao normalnu i bezopasnu osobu.

Pročitajte još saveta ovde.

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page