top of page

Nova pravila na tržištu rada


NOVA PRAVILA NA TRZISTU RADA

U prethodnim decenijama pravila su bila poznata. Bilo je potrebno završiti srednju školu ili fakultet i posao u struci se lako nalazio. Svako ko je odgovorno obavljao svoj posao, nije se brinuo da će ostati bez posla. Prava radnika su se zaista poštovala. Posao za ceo život je predstavljao ustaljeni standard.


1)Vredan rad se ne isplati uvek

Ma koliko se trudili na postojećem poslu, ništa vam ne garantuje da ćete zadržati taj posao. Situacija na tržištu se menja i kompanije mogu propasti za par meseci. Vaša kompanija može odlučiti da se preseli u drugu zemlju ili drugi grad. Šef naprosto neće da vam povećava platu ma koliko se trudili.


2) Obrazovanje gubi na značaju

Osobe sa završenim fakultetom imaju problema sa nalaženjem posla, isto kao i osobe sa srednjom školom. Obrazovanje ne garantuje siguran posao.

Mnogi od nas su primorani da odstanu od nalaženja posla u struci, i preorijentišu se na sasvim drugačiju delatnost. Naše škole još uvek kaskaju za savremenim načinima obrazovanja, tako da su nam mnoge činjenice koje učimo u školi potpuno bespotrebne. Danas još uvek u našim srednjim stručnim školama školujemo decu za zastarela i nepostojeća zanimanja.


3) Godine su bitne

Nekada su stariji radnici sa više iskustva bili cenjeni. Međutim, danas se tehnologije menjaju veoma brzo i posle četrdesete postaje sve teže biti u koraku sa promenama. Posledično, poslodavci diskriminišu i izbegavaju da zapošljavaju starije radnike. Najtraženiji su radnici mlađi od trideset godina koji su najfleksibilniji i najbolje se prilagođavaju. Oni su istovremeno i spremni da rade za manje plate.


4) Posao za ceo život više ne postoji

Promena posla na svakih nekoliko godina sve više postaje realnost. U zapadnim zemljama se posao menja, u proseku, na svake tri godine.


5) Novi posao je izuzetno teško naći

Današnja situacija u privredi kao i celokupna kriza u svetu najviše utiču na nezaposlenost. Kada je nezaposlenost velika, izuzetno je teško naći novi posao ma koliko mi bili stručni. Konkurencija za svako radno mesto je velika i poslodavci nisu spremni da nude visoke plate zato što uvek postoji neko ko je spreman da radi za manje od vas.

Stoga je bitno štedeti za crne dane, ne zaduživati se previše, i imati rezervnu opciju u vidu ako nam se desi da ostanemo bez posla.

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page