top of page

KAKO POSLODAVCI PRONALAZE NOVE ZAPOSLENE?


KAKO POSLODAVCI PRONALAZE NOVE ZAPOSLENE?

Preduzećima, malim i velikim, privatnim i državnim, se često dešava da zatreba novi radnik, bilo da se povećao obim posla ili su stari radnici otišli. Kako oni ta mesta popunjavaju?

1) Kontakti i preporuke

Firme će prvo pokušati da popune prazna mesta preko preporuke, bilo da je to neko koga zna šef, radnici ili vlasnik. To spadaju rodbina, prijatelji, kolege i drugi poznanici. Štaviše, sve kompanije širom sveta praktikuju ovakav način primanje radnika, jer je uvek bolje primiti nekoga sa preporukom, nego nepoznatu osobu sa oglasa. Preporuka od postojećeg kvalitetnog zaposlenog vredi mnogo više nego sve diplome ovog sveta.

Stoga je izgradnja kontakata izuzetno bitna. Kontakti su najvredniji resurs u karijeri. Održavajte veze sa kolegama sa bivših poslova i fakulteta. Uključite se u udruženje profesionalaca. Stalno radite na proširenju svoje mreže kontakata. Kada tražite posao razglasite svakom koga znate da vam je potreban posao i redovno ih podsećajte.

2) Postojeći zaposleni

Neretko se dešava da na prazno radno mesto dođe zaposleni iz iste firme. To ne mora uvek da bude unapređenje, već naprosto prebacivanje. Ako radite na lošem radnom mestu u solidnoj kompaniji, nemojte da očajavate. Pažljivo pratite sve interne konkurse za posao i jasno stavite do znanja bilo kadrovskoj službi, bilo drugim šefovima, da želite više od onog što trenutno imate.

Neophodan uslov da se ovo desi je da na svom trenutnom radnom mestu ne budete nezamenjivi. U tom slučaju vaš tim neće želeti da vas pusti da se prebacite na drugu radnu poziciju. Zvuči paradoskalno, ali je istina.

3) Oglasi

Kompanije izbegavaju postavljanje oglase na sajtove za zapošljavanje ili novinama. Razlog leži u činjenici da dobiju na stotine biografija, koje sve treba pregledati. Stoga se za oglase odlučuju, pre svega, odlučuju kompanije koje traže početnike, kompanije u osnivanju ili veće kompanije. Mnoge male kompanije uopšte ne koriste oglase za nalaženje radne snage.

Stoga je bitno redovno pratiti sve oglase na Internetu, novinama, radiu i slično. Nemojte se oslanjati na samo jedan izvor oglasa, već ih pronađite što više. Doduše, vodite računa i o reputaciji sajta i vrsti oglasa. Na primer, ako pregledate male oglase u potrazi za poslom, tu je veća verovatnoća da naiđete na neku prevaru. Isto važi i za male sajtove bez reputacije. Stoga, budite oprezni.

4) Društvene mreže, kompanijski sajtovi

Kompanije često oglase slobodno radno mesto na svojim zvaničnim profilima društvenih mreža ili na svojim sajtovima. Jeftinije je, broj prijava je podnošljiv i uvek su u pitanju lojalni fanovi. Stoga pratite sve društvene kanale kompanija koje vas interesuju, profile HR menadžera i vlasnika. Takođe, možete i redovno pratiti Tviter pretragu sa tagom posao, kako bi pronašli posao.

5) HR agencije i Omladinske zadruge

HR agencije su posrednici u zapošljavanju između kandidata i zaposlenih.Preduzećima bude lakše da ceo proces regrutacije prebace na drugu kompaniju. Na našem tržištu ih ima nekoliko, pa možete da okušate sreću i učlanjivanjem u njihovu bazu podataka. Preporuka BULEVAR-resursi HR agencija. Od omladinskih zadruga dovoljno je biti član Bulevar Omladinske zadruge i sigurno ćete biti pozvati za posao.

6) LinkedIn

LinkedIn kao mreža profesionalaca se sve više koristi na našim prostorima, te tamo često poslodavci oglašavaju slobodna radna mesta. Povrh toga možete da stupite u kontakt sa HR profesionalcima koji tragaju za raznim kadrovima ili samim kadrovskim službama određenih kompanija.

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page