top of page

Blog 4. Saveti za pisanje CV biografije


Većina ljudi ne zna da za poziciju za koju se postavi oglas na internetu, kompanija primi I preko 300 prijava. Taj broj ne uključuje biografije koje kompanije primaju svakodnevno tokom nedelje. To znači veliku konkurenciju. Doći do vrata kompanije koja zapošljava radnike, danas je veliki izazov.

Pored dizajna, postoje I odredjena pravila pisanja biografije, koja treba da generišu pažnju poslodavca. Ovo nisu jedina pravila ali ona su dovoljno opšta da biste bili sigurni da ste na pravom putu.

Prezentacija:

Pažljivo proverite Vašu biografiju kako biste se osigurali da nije napravljena neka greška. Nikako ne smete imati greške u kucanju ili gramatičke greške. Odštampajte Vašu biografiju na kvalitetnom papiru.

Fokus:

Dok su objektivne izjave obično nepotrebne (ili su suviše nejasne ili ograničavajuće), važno je da Vaš rezime održi fokus. Ovo se moze uraditi skraćenim izjavama, koncentrisanjem na relevantna iskustva, veštine I dostignuća koja se odnose na oblast za koju konkurišete.

Iskustvo:

Dajte Vašem spisku radnog iskustva viši nivo, dodavanjem opisa dužnosti. Na primer, ako je jedna od Vaših iskustva “korisnički servis”, opišite koja su Vaša konkretna zaduženja vezana za pružanje pojedinih usluga potrosaču.

Informacije:

Ograničite svoje podatke pre svega na profesionalnu oblast. Nemojte uključivati lične informacije (starost, bračno stanje, pol) I ne pominjite zašto ste napustili svoje prethodne položaje. Poslodavce ne interesuje da li ste napustili prethodni posao ili je firma ugašena. Takodje nikako ne pominjite informacije o plati u biografiji.

Obrazovanje:

Navedite ime I lokaciju skole I stečeno zvanje. Ne zaboravite da uključite sve razvojne I profesionalne aktivnosti, poput seminara, specijalizovanih obuka, staziranja... Ako imate radno iskustvo 5 godina ili više, nije neophodno upisati stvarne datume rada, kao ni prosek tokom školovanja… Vaše iskustvo je ono što je bitno u tom trenutku.

Dužina biografije:

Više nije obavezno biografiju svesti na jednu stranicu. Dokle god su informacije vredne za onoga kome je biografija upućena I relevantne za Vašu karijeru, ne brinite za dužinu. Naravno, ne morate da napišete knjigu ako imate tridesetogodišnju karijeru, pa se fokusirajte na najnovijih 10-12 godina.

Reference:

Standardna izjava “Referenca dostupna na zahtev” nije neophodna. Ugradite reference u samu biografiju ili posaljite referentnu listu sa biografijom.

Lista projekata:

Ako imate bilo kakvu listu projekata ili portfolio svog rada, slobodno ga priložite uz biografiju. Ovaj dodatni material uvek pomaže kako bi se procenile Vaše veštine I kvalifikacije.

ZA PREUZIMANJE:

VIZUELNI PRIMER CV BIOGRAFIJE

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page