top of page

10 poslovnih saveta iz devedesetih koji još uvek važe


poslovni saveti, KORISNA ISKUSTVA I SAVETI OMLADINSKE ZADRUGE, omladinska zadruga bulevar

Čak i 20 godina kasnije neki poslovni saveti zlata vrede. Možda vam se neki od njih ne čini aktuelnim, ali verujte da nije tako. Samo dobro čitajte “između redova”.

1. Vrata se otvaraju zavisno od toga koga poznajete

Kasnih devedesetih možda smo govorili doslovno o vratima, ali u modernom virtuelnom svetu princip je ostao isti. Kada se prijavljujete na oglas za posao ili razmišljate o tome s kojim ljudima želite da se povežete, zajednički poznanici ili saradnici mogu da odigraju veliku ulogu. Iako putem društvenih mreža možemo da kreiramo velike grupe kontakata, još uvek će prednost imati kontakti koje ste stvorili uživo.

2. Dobro je imati kontakte, ali važno je i da ih održite

Upoznati neku osobu je gubitak vremena ako ne planirate da uložite dodatni trud kako biste tu osobu s vremena na vreme podsetili na to da ste se upoznali ili joj dali uvid u svoj razvoj karijere održavanjem kontakta. Podignite slušalicu s vremena na vreme, javite se bivšim kolegama i čestitajte praznike poslovnim partnerima. Mali gestovi jednog dana mogu biti od velike važnosti.

3. Pokušajte da se prilagodite u novoj situaciji

Korporativna kultura nekad se vodila pravilom “jedna veličina pristaje svima”. Ukoliko ste imali priliku da radite bilo koji kancelarijski posao bilo gde, od vas se očekivalo da se ponašate profesionalno, da poštujete hijerarhiju i radite ono što vam se kaže, bez previše negodovanja. Individualne organizacione kulture danas su možda nešto drugačije, ali potreba da se testira ‘možete li da se uklopite u postojeći tim’ uvek će postojati.

4. Obucite se za posao koji želite da radite

Kao i poslovna kultura, poslovno oblačenje nekada je slalo vrlo jasnu poruku. Tokom 90ih, kao junior ste mogli biti obučeni poslovno ležerno, na primer, u polo majicu i pantalone ili suknju i lepu bluzu. Do trenutka kada ste dogurali do seniorske pozicije, savetovali su vas da potražite odelo, pristojne cipele i modne dodatke. Na osnovu vašeg izgleda nadređeni su dobili jasnu poruku da imate ambiciju da napredujete. A to pravilo važi i danas – bez obzira što vaš šef danas možda nosi farmerke i jednostavnu crnu majicu.