top of page

Blog 108. Kako izabrati najbolju temu za diplomski?Nakon brojnih ispita i predavanja, došao je i taj trenutak da studije privedete kraju, trenutak kada treba da spremite diplomski rad. Momenat kada treba da pokažete i sumirate celokupan svoj studentski „staž”.


Odabir teme diplomskog rada možda izgleda lako, ali budite uvereni da postoje brojne zamke koje vrebaju na početku. Ako odaberete pogrešnu temu, problemi će se samo ređati i verovatno ćete biti u situaciji da teško ili nikada ne ostvarite svoj cilj. Kako do toga ne bi došlo, u ovom tekstu možete naći potencijalne probleme na koje bi trebalo obratiti pažnju prilikom biranja teme, kao i njihova rešenja.


1. Odabir teme diplomskog rada


1. Najbitniji deo, a ujedno i najteži. Najveći problem je kada izaberete temu, ali nemate ideju šta dalje. Pred vama se javljaju dve opcije. Jedna je da vam profesor predloži temu, a druga je da je sami izaberete. Preporučuje se da sami osmislite temu, naravno uz konsultacije sa mentorom. Tu temu prijavljujete profesoru, koji mora da prihvati predlog, ali isto tako može da se desi da odbije i da vam ponudi drugu sa obrazloženjem, zašto je tema odbijena.


Kada iznosite svoj predlog teme, reči koje ne dolaze u obzir su: zato što mi se sviđa, zanimljiva mi je i posebno me interesuje. Prema tome, pripremite najbolje argumente, pre nego što zakažete konsultacije. Tema ne bi trebalo da bude opšteg karaktera, kao na primer: „Posrednički poslovi turističkih agencija”, već tema treba da se odnosi na nešto konkretno: „Koncept i organizacija turističkih aranžmana „Leto 2017” agencije X”.


2. Da li je tema izvodljiva?


Ukoliko nemate godine i godine za izučavanje neke teme, izaberite manje zahtevnu temu.


3. Imate li dostupnu literaturu?


Većina profesora preporuči knjige koje su potrebne za teorijski deo ili pomoć pri pisanju rada. Ali, najvažniji deo je vaše istraživanje ili drugi vid samostalnog rada. I naravno, nemojte izabrati temu o kojoj ne postoje nikakva istraživanja ili bar stručni članci iz te oblasti. Potrebno je da imate dostupno što više potrebnog materijala za rad.


4. Dobro razmislite o čemu želite da pišete


Tema mora biti zanimljiva i aktuelna. Tema se ne bira sa pretpostavkom da je laka, da nećete imati muke da završite i da će ići brzo pisanje. Temu izaberite shodno vašim željama i znanju.


5. Tema mora biti precizno i jasno definisana


Ovo je bitno, kako ne biste odlutali sa teme. Izbegavajte opšte teme, jer one mogu biti opasne i nećete znati gde je početak, a gde je kraj. Takođe, tema ne bi smela da bude i preuska, jer onda nećete moći da pronađete dovoljno informacija i materijala.


6. Kako izabrati dobrog mentora?


Mentor ima veliku ulogu. Možete računati na njegove savete i usmeravanja pri izradi diplomskog. Problemi koji ovde mogu da se jave su: da je željeni profesor prezauzet i da ne može biti vaš mentor, zatim da ne možete uskladiti temu i oblast sa profesorom i slično.


Najbitnije je da budete motivisani dok pišete, jer ćete tako završiti brže diplomski rad. Izaberite temu koja vas najviše zanima, posvetite se maksimalno radu, do sitnih detalja napravite istraživanje. I na kraju, kada sve uspešno završite, ostaje vam da odbranite diplomski rad i završite još jedno poglavlje života.IZVOR: www.iserbia.rs

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page