top of page

Blog 138. Zašto je važno spavati kad si student?Istraživanja su pokazala da spavanje nema samo funkciju odmora organizma, jer bi u tom slučaju bilo dovoljno samo dva sata sna da bi telo obnovilo svoju snagu. Mozgu, za njegovu fleksibilnost i sposobnost učenja i savlađivanja novog, potrebno je mnogo više sna.


Mađarski psiholog Mihail Čiksentmihalji je došao do zaključka da većina intervjuisanih stvaralaca mnogo spava, više od proseka, odnosno više od osam sati dnevno. Dok su eksperimenti sa lišavanjem sna rađeni šezdesetih godina prošlog veka potvrdili staru psihoanalitičku tvrdnju da su snovi nužni za duševno zdravlje i da san reguliše duševne procese.


Koliko puta smo čuli rečenice poput: naspavaj se, odmori se, noć pred ispit moraš da odspavaš bar osam sati! Kvalitetan noćni san je često na dnu liste prioriteta, a u stvari je nužan. Biološka uloga sna je da otklanja rigidnost moždanog sistema tako što briše privremene kompetencije mozga korišćene tokom dana, na primer u rešavanju dnevnih zadataka i tako ih sprečava da se ustale, čime se mozgu vraćaju fleksibilnost, sloboda i originalnost. Razni eksperimenti su pokazali da odmor doprinosi nalaženju originalnih rešenja u različitim zadacima.


Lišavanjem sna, najpre trpe kognitivne funkcije (mišljenje, rasuđivanje, učenje itd), a tek potom niže funkcije. Takođe, simptomi nedostatka sna su: loše raspoloženje, depresija, nervoza, anskioznost, bolovi u mišićima, glavobolja i slaba koncentracija, koja mogu bitno uticati na sposobnost studenta da uspešno položi ispit i uči. Osim toga, važno je napomenuti da nedostatak sna može dovesti oslabljenog imunološkog sistema, dijabetesa, gojaznosti, srčanom udaru, razvoju mentalnih bolesti i dr.Student sam i želim da se naspavam, kako?


Odlazak na spavanje tačno u određeno vreme i buđenje u otprilike isto vreme vam može doneti mnogo bolje raspoloženje, kao i bolju organizaciju i planiranje svojih obaveza. Redovna fizička aktivnost takođe može imati pozitivnog uticaja na san.