top of page

Blog 129. Pisanje efektivne biografijeCV je prvi dokument o vama vidljiv poslodavcu! Od kvaliteta CV-ja zavisi da li ćete proći prvi krug selekcije. Zbog toga, CV treba da bude pažljivo sastavljen tako da bude zanimljiv poslodavcu. Vaš CV (sadržaj i izgled) odražava vas – vašu ličnost i stav prema životu!


Današnje tržište rada je veoma konkurentno, čak i za osobe sa fakultetskom diplomom. Ukoliko želite da dobijete posao, morate zaista da se potrudite. Izdvojite dovoljno vremena za pripremu i pridržavajte se jednostavnih saveta. Ovde ćemo vam pokazati kako da izbegnete probleme i kako da u najboljem svetlu predstavite svoje talente.


CV je skraćenica od Curriculum Vitae – grubo prevedeno, krug života, biografija. Međutim, to ne znači da bi trebalo da navedete svaku stavku iz svog života. Savetujemo vam da izostavite period pre srednje škole.


Pre nego što požurite sa pisanjem svoje biografije, trebalo bi najpre da se informišete o osnovnim pravilima:


• Pre svega, proverite da li je uopšte potrebno da šaljete svoju biografiju. Neke kompanije i organizacije imaju već gotove formulare koje možete skinuti sa njihovog sajta. Ti formulari su standardizovane forme biografije. Umesto da šaljete svoju biografiju, trebalo bi, jednostavno, da popunite formular koji su oni već pripremili.


• Budite sigurni šta poslodavac zaista traži. Pogledajte oglas na internet prezentaciji poslodavca – koji su uslovi zapošljavanja navedeni? Ako nemate informacije o poslodavcu, iskoristite informacije koje vam nudi Centar za razvoj karijere kako biste pronašli tipičan opis radnog mesta.


• Saznajte što više o poslodavcu i o oblasti poslovanja kojom se on bavi. U većini slučajeva, ove podatke možete naći putem interneta.


• Budite kreativni. Možda ste već upoznati sa nekim od proizvoda ili sa uslugama koje poslodavac nudi. Iskoristite to znanje kako biste poslodavcu pokazali da ste zaista zainteresovani za posao kojim se on bavi.


• Dovedite u vezu rezultate vašeg istraživanja sa onim što vi imate da ponudite. Iskoristite to znanje da još više istaknete svoju motivaciju i kompetentnost za bavljenje tim poslom.


• Razmislite o svojim veštinama i iskustvu, u kontekstu onoga što ste saznali o radnom mestu za koje konkurišete. Poslodavca mora da zaiteresuje vaša biografija, te je bitno da istaknete sve sposobnosti, znanja i veštine koje posedujete, a koje su ključne za taj posao. Morate ubediti poslodavca da ste baš vi savršeni za taj posao.


• Stavite se na poziciju poslodavca: zašto bi trebalo da ozbiljno razmotri vašu prijavu? Po čemu se vi razlikujete od drugih?


Dobro je imati opšti CV u kome imate hronološki poređane sve aktivnosti, veštine, radno iskustvo, seminare, nagrade, pohvale...ali taj CV će Vam služiti samo kao podsetnik za CV koji ćete ciljano pisati za određene pozicije i navoditi samo relavantne informacije. Dve strane CV-a su dovoljne da prikažete sebe kao dobrog kandidata.IZVOR: www.razvojkarijere.bg.ac.rs

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page