Blog 126. Kako more utiče na vaš mozak?

 

More je zdravo, gledano sa bilo koje tačke gledišta. Zapravo, kada ljudsko biće ima mogućnost da posmatra beskonačna prostranstva, proizvode se promene u njegovoj percepciji i emocionalnom stanju. Promene se uvećavaju kada se taj beskonačni prostor kreće u određenom ritmu. Zbog toga postoji veliki broj ljudi koji mogu da provode čitave sate u kontemplaciji kraj mora.

 

Mozak je obdaren jednim kvalitetom koji je poznat kao plastičnost. Ovo ima veze sa time da sve što iskusimo proizvodi neku promenu u njegovoj arhitekturi, bila ona veća ili manja. Na primer, meditacija i posmatranje mora su neka od iskustava koja dovode do moćne promene u našem mentalnom stanju.

 

Postojali smo samo ja i more. I more je bilo sámo i sám sam ja. Jedno od nas dvoje je falilo. – Antonio Porćia

 

Nije slučajnost što je toliko svetskih pesnika posvetilo svoje stihove moru. Ova ogromna količina vode izaziva snažne emocije i posmatranje njenog kretanja može da ima izuzetan efekat na naš nervni sistem. Nastojaćemo da u ovom tekstu detaljnije objasnimo neke od njegovih efekata.

 

1. More uvećava kreativnost

 

Potvrđeno je da jedno preopterećeno okruženje ispunjeno istovremenim stimulusima prouzrokuje stres. To je ono što se dešava kada nas, na primer, uznemiri ogromni bulevar velikog grada. Tamo ima mnogo kola, mnogo osoba, mnogo građevina... Naš pogled se suočava sa stotinu stimulusa u isto vreme i obuzima nas osećaj preopterećenosti.

 

Sa morem se dešava potpuno suprotno. Radi se o jednom velikom vodenom prostranstvu na kojem se nalazi malo elemenata. Tu su talasi, morske ptice i možda neka barka. Svaki element može u potpunosti da se identifikuje. Zbog toga, mozak reaguje tako što zamišlja i kreira. Okruženje nam dopušta da usmerimo dobar deo naših resursa na stvaranje inovativnih misli, dok bismo u drugim izazovnijim vizijama morali deo njih da usmerimo na održavanje pažnje.

 

2. More olakšava meditaciju

 

More ne samo da prija našem čulu vida, već predstavlja iskustvo koje uključuje skoro sva naša čula. Ima nežan i ritmičan zvuk koji je obuhvaćen našim sluhom. U isto vreme, plava ili zelena boja okeana utišava um. More takođe deluje na čulo mirisa, sa svojim živopisnim i slanim mirisom.

 

Sve ovo zajedno utiče na stvaranje alfa talasa u mozgu, koji su karakteristični za spavanje. U ovom slučaju, međutim, pojavljuju se u budnom stanju i omogućavaju nam fokus i pažnju koja postaje fiksirana i gotovo nepromenljiva. Ovo stanje uma je isto kao ono koje se postiže tokom meditacije i ima moć da nam pomogne u uklanjanju toksičnih elemenata iz uma.

 

3. Doprinosi relaksaciji i umanjuje anksioznost

 

Ovo je možda najvidljiviji efekat mora na mozak. Boja, pokret i prostiranje mora ojačavaju osećaj odmora u mozgu i celom nervnom sistemu. Pred našim očima imamo potpuno otvoren prostor koji se upotpunjuje beskonačnošću neba i blagosilja nas osećajem mira.

 

Instinktivno, mirno more nam uliva poverenje. To se dešava zato što se radi o jednom preglednom prostranstvu, na kojem nema „skrivenih“ mesta. Naš mozak to tumači kao odsustvo pretnji i uklanja glasove upozorenja. Rezultat je opuštanje nervnog sistema. Osim toga, nešto unutar nas zna, biološki, da odande potičemo. Da odande dolazi sav život. Zbog toga more osećamo kao nešto „poznato“ i sigurno.

 

4. More zaustavlja brujanje misli

 

Brujanje misli se dešava u situaciji u kojoj se zbog iste ideje vrtimo u krug iznova, na opsesivan način. Kao kada imate na umu nešto što ne možete da ostavite po strani. Međutim, misleći o tome nikada nećete doći do novog zaključka, već ćete se vratiti na onu tačku sa koje ste krenuli. Ista pitanja. Isti odgovori. Upravo to je ono što vas uznemirava.

 

More nam pomaže da prekinemo ove štetne cikluse misli koje nalikuju slepoj ulici. To je zato što se radi o prostoru koji ima malo veze sa našim svakodnevnim okruženjem. Nema mnogo toga što može da nas podseti na naše rutine. Radi se o zaustavljanju ovog toka, i to nam pomaže da se otkačimo od opsesivnih ideja koje nas često progone iz dana u dan.

 

5. Ima skoro hipnotički efekat

 

Jednostavno posmatranje mora nam pomaže da uđemo u jedno novo mentalno stanje. Kao što smo pomenuli ranije, prouzrokuje stvaranje alfa talasa. U isto vreme, sa tačke gledišta emocija, izaziva veliko privlačenje. Ovo dovodi do toga da se koncept vremena relativizuje. Zbog toga možemo provoditi mnogo vremena ispred mora, a da to ni ne primetimo.

 

More je definitivno jedno od onih čuda koja nam pruža priroda. Ono nas navodi da uplovimo u transcendentalne i, ponekad, obnavljajuće trenutke. Skoro pa je jednako terapiji zbog svojih izvanrednih efekata na mozak. More je, bez sumnje, jedno od onih mesta na koje je zgodno skloniti se kada nas ispuni nemir, jer u njegovim vodama možemo da se oslobodimo onoga što nas opterećuje.

 

 

IZVOR: www.iserbia.rs

Please reload

Ostali oglasi

Anketar | Oglasi za posao, Rad od kuće

23.10.2020

1/6
Please reload

Omladinska i studentska zadruga BULEVAR

Poslovnica - Birčaninova 42, Savski Venac
11000 Beograd -Srbija
tel/fax: 011 / 3650-156
tel/fax: 011 / 3650-157
tel/fax: 011 / 3650-158
tel/fax: 011 / 3650-159
mob. info tel; 060 /5555-843

radno vreme:

pon-pet  8-17 čas.   sub 8-12 čas.
e-mail:
office@ozbulevar.rs

Studentski servis BULEVAR

Poslovnica - Kneginje Zorke 5, Vračar
11000 Beograd -Srbija
tel/fax: +381 (011) 344-3381
tel/fax: +381 (011) 2435-486
tel/fax: +381 (011) 3447-257
tel/fax; +381 (011) 630-1937
mob. info tel; 060/6000-290
radno vreme:

pon-pet  8-17 čas.   sub 8-12 čas.
e-mail:
office@ozbulevar.rs

Oglasni centar BULEVAR

Poslovnica 3 - Logistika & Marketing

tel/fax: 011/344-33-81, lok. 20

marketing@ozbulevar.rs

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

© 2017 Bulevar omladinska zadruga