top of page

Blog 122. Mane freelancinga odnosno ono o čemu se ćutiU javnosti na ovim prostorima pronela se priča da je freelancing „rudnik zlata“, da se svako može time baviti, da stranci plaćaju basnoslovne svote novca za „laganica“ poslove i tome slično. Ono o čemu se ne govori jesu mane freelancinga, koje ipak nisu tako sitne.


Neki od problema koje ćemo navesti nisu prisutni u svim „slobodnjačkim“ zanimanjima, ali su grubo rečeno zajednički većini freelance poslova.Mane freelancinga


1. Privatni život vs posao

Kada počnete sa freelancingom moraćete dobro da poradite na upravljanju vremenom. Ukoliko ne odredite vreme za rad i vreme za odmor, ubrzo ćete upasti u problem gde će vam biti vrlo teško da razgraničite svoje slobodno vreme od radnog vremena.


Pritom morate uzeti u obzir da ćete često biti primorani da odgovarate na mejlove van vašeg imaginarnog radnog vremena, da će vaši klijenti često biti u drugoj vremenskoj zoni. Takođe, klijenti žele fleksibilnu osobu, jer su ipak oni ti koji postavljaju rokove, te je kvalitetno upravljanje vremenom jedna od ključnih osobina za jednog freelancera.


2. Konkurencija

Živimo u digitalnom dobu, gde se svako sa računarom i internet konekcijom može baviti freelancingom. Ono što razlikuje vrhunske freelancere od prosečnih jesu njihove veštine i znanja, koja se ne stiču tako lako.