Blog 116. Studentske organizacije – gubljenje vremena ili dragoceno iskustvo?


Studentske organizacije su zaista korisne. U njima možete steći nezameniljiva iskustva i puno kontakata, možete raditi na različitim projektima, razviti svoje veštine i sposobnosti, naučiti kako se radi u timu, upoznati nove prijatelje, a možda se i zaljubiti, ko zna! Ono što je jako bitno za studentske organizacije je da sami određujete koliko ćete im vremena posvetiti, u zavisnosti od vaših ambicija i mogućnosti.


Studentske organizacije postoje na fakultetskom, univerzitetskom, nacionalnom i međunarodnom nivou, ali sve imaju jedinstven cilj: zaštitu i unapređenje prava studenata, poboljšanje uslova studiranja, kao i pružanje iskustva i neformalne edukacije mladima.


Ukoliko ste student Pravnog fakulteta, Evropsko udruženje studenata prava (European Law Students’ Association – ELSA) bi mogao biti dobar izbor za vas. Ova organizacija se bavi pronalaženjem praksi za studente i studentkinje Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u zemlji i inostranstvu, organizacijom seminara i konferencija, kurseva, studijskih poseta, simulacija suđenja, okruglih stolova, tribina, poseta relevantnim državnim institucijama i sl.


Studenti Ekonomskog fakulteta stiču iskustvo kroz volontiranje u EKOF media group – omladinskoj nevladinoj organizaciji Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koja se bavi vršnjačkm edukacijom, organizovanjem medijskih projekata, grafičkim i veb dizajnom, organizovanjem i osmišljavanjem promotivnih, kulturnih, edukativnih i zabavnih događaja. Pored studenata Ekonomskog fakulteta, organizaciji se mogu priključiti i studenti video i audio produkcije, novinarstva i medija sa Univerziteta u Beogradu.


Ako ste student Fakultet političkih nauka, možete se priključiti radu Studentske unije FPN ili pak Evropskom studentskom forumu.


Studentska unija FPN osnovana je u januaru 2012. godine i postoji na većini fakulteta u Beogradu. Krovna organizacija na nivou Beogradskog univerziteta je Studentska unija Beogradskog univerziteta, a na nivou Srbije – Studentska unija Srbije, preko koje je povezana sa nekoliko evropskih organizacija.


Meni je ova organizacija pružila priliku da rastem i razvijam se na polju društvenog aktivizma i studentske politike, ali to je jedan aspekt i zbog toga bih svakome preporučila da postane član, pronađe svoje polje interesovanja, sklopi poznanstva, dobije kontakte što će svakako nekada biti od koristi. Pored toga,upoznala sam divne ljude i mislim da je to najbitnije od svega, rekla je Marija Božić.


Evropski studentski forum je jedna od najmlađih organizacija na FPN-u. Osnovana je 2007. godine i njen osnovni cilj je dosledna primena bolonjskog sistema studiranja. Svoja iskustva iz ESF-a s nama je podelila Sofija Stanković, studentkinja druge godine novinarstva i komunikologije.


U ESF-u sam stekla prave prijatelje i naučila dosta o formalnoj i neformalnoj komunikaciji, stekla puno iskustva, upoznala dosta bitnih ljudi i posetila mnoga mesta od kojih će mi neka biti i možda buduće radno mesto, rekla je Sofija za naš portal.


Studenti Fakulteta organizacionih nauka svoja znanja i iskustva stiču u Studentskom Savezu FON-a.


Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka (SSFON) je samostalno, neprofitno, nepolitičko udruženje studenata FON-a, usmereno na realizaciju inicijativa članova, realizaciju projekata kako na nivou fakulteta tako i na nivou celokupnog Beogradskog univerziteta. Njihovi ciljevi su obezbeđivanje kvalitetnije nastave, poboljšanje standarda studenata, sadržajniji i kvalitetniji društveni život studenata, podst