Blog 116. Studentske organizacije – gubljenje vremena ili dragoceno iskustvo?

 

Studentske organizacije su zaista korisne. U njima možete steći nezameniljiva iskustva i puno kontakata, možete raditi na različitim projektima, razviti svoje veštine i sposobnosti, naučiti kako se radi u timu, upoznati nove prijatelje, a možda se i zaljubiti, ko zna! Ono što je jako bitno za studentske organizacije je da sami određujete koliko ćete im vremena posvetiti, u zavisnosti od vaših ambicija i mogućnosti.

 

Studentske organizacije postoje na fakultetskom, univerzitetskom, nacionalnom i međunarodnom nivou, ali sve imaju jedinstven cilj: zaštitu i unapređenje prava studenata, poboljšanje uslova studiranja, kao i pružanje iskustva i neformalne edukacije mladima.

 

Ukoliko ste student Pravnog fakulteta, Evropsko udruženje studenata prava (European Law Students’ Association – ELSA) bi mogao biti dobar izbor za vas. Ova organizacija se bavi pronalaženjem praksi za studente i studentkinje Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u zemlji i inostranstvu, organizacijom seminara i konferencija, kurseva, studijskih poseta, simulacija suđenja, okruglih stolova, tribina, poseta relevantnim državnim institucijama i sl.

 

Studenti Ekonomskog fakulteta stiču iskustvo kroz volontiranje u EKOF media group – omladinskoj nevladinoj organizaciji Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koja se bavi vršnjačkm edukacijom, organizovanjem medijskih projekata, grafičkim i veb dizajnom, organizovanjem i osmišljavanjem promotivnih, kulturnih, edukativnih i zabavnih događaja. Pored studenata Ekonomskog fakulteta, organizaciji se mogu priključiti i studenti video i audio produkcije, novinarstva i medija sa Univerziteta u Beogradu.

 

Ako ste student Fakultet političkih nauka, možete se priključiti radu Studentske unije FPN ili pak Evropskom studentskom forumu.

 

Studentska unija FPN osnovana je u januaru 2012. godine i postoji na većini fakulteta u Beogradu. Krovna organizacija na nivou Beogradskog univerziteta je Studentska unija Beogradskog univerziteta, a na nivou Srbije – Studentska unija Srbije, preko koje je povezana sa nekoliko evropskih organizacija.

 

Meni je ova organizacija pružila priliku da rastem i razvijam se na polju društvenog aktivizma i studentske politike, ali to je jedan aspekt i zbog toga bih svakome preporučila da postane član, pronađe svoje polje interesovanja, sklopi poznanstva, dobije kontakte što će svakako nekada biti od koristi. Pored toga,upoznala sam divne ljude i mislim da je to najbitnije od svega, rekla je Marija Božić.

 

Evropski studentski forum je jedna od najmlađih organizacija na FPN-u. Osnovana je 2007. godine i njen osnovni cilj je dosledna primena bolonjskog sistema studiranja. Svoja iskustva iz ESF-a s nama je podelila Sofija Stanković, studentkinja druge godine novinarstva i komunikologije.

 

U ESF-u sam stekla prave prijatelje i naučila dosta o formalnoj i neformalnoj komunikaciji, stekla puno iskustva, upoznala dosta bitnih ljudi i posetila mnoga mesta od kojih će mi neka biti i možda buduće radno mesto, rekla je Sofija za naš portal.

 

Studenti Fakulteta organizacionih nauka svoja znanja i iskustva stiču u Studentskom Savezu FON-a.

 

Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka (SSFON) je samostalno, neprofitno, nepolitičko udruženje studenata FON-a, usmereno na realizaciju inicijativa članova, realizaciju projekata kako na nivou fakulteta tako i na nivou celokupnog Beogradskog univerziteta. Njihovi ciljevi su obezbeđivanje kvalitetnije nastave, poboljšanje standarda studenata, sadržajniji i kvalitetniji društveni život studenata, podsticanje studenata na angažovanje po društveno značajnim pitanjima i slično.

 

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (Electrical Engineering Students’ European Association – Istek) predstavlja apolitičnu, nevladinu i neprofitnu organizaciju koja okuplja studente elektrotehnike i računarstva. Cilj organizacije je širenje, razvoj i razmena ideja, kao i saradnja studenata sa kompanijama i univerzitetima u Evropi. Tokom godine lokalni komiteti organizuju radionice, događaje akademskog karaktera na kojima se studenti susreću sa aktuelnim temama iz oblasti elektrotehnike i računarstva. Putem stručnih predavanja i poseta fabrikama i kompanijama, studenti se upoznaju sa tehničkim razvojem te zemlje kao i sa novim otkrićima i saznanjima u nauci. Pored radionica, lokalni komiteti organizuju i razmene, događaje kulturnog i socijalnog karaktera, putem kojih studenti upoznaju tradiciju i običaje drugih naroda, ostvaruju nove kontakte, usavršavaju znanje stranih jezika i time unapređuju lične veštine.

 

Valentina Filipović smatra da je volontiranjem u Isteku stekla veštine koje su joj kasnije pomogle u pronalasku posla.

 

Naučila sam stvari o kojima na fakultetu ne predaju, bila deo organizacije mnogih projekata, radila u timu, sastavljala strategije, prenosila znanje drugim ljudima i  gledala kako moj rad doprinosi zajednici. Rad u Isteku mi je doneo i mnoge prijatelje iz cele Evrope, putovanja i druženja, ali i mnoge poslovne prilike i poznanstva.

 

AIESEC, jedna od najpoznatijih međunarodnih studentskih organizacija, osnovan je nakon II svetskog rata, 1948, kada je postojala potreba da se zaštiti mir i omogući veće kulturno razumevanje. Ova organizacija je najpoznatija po tome što omogućava internacionalne razmene studenata, kao i razvijanje liderskih sposobnosti kod mladih kroz organizovanje mnogobrojnih seminara i radionica. Lana Dobrić kaže da se u AIESEC učlanila jer nije želela da joj se studiranje svede na puko spremanje ispita, a znanje koje je stekla za deset meseci u ovoj organizaciji nemerljivo je svemu do sada.

 

Naučila sam mnogo o ljudima, sebi, poslovnom svetu, borbi za viši cilj. Postala sam hrabrija i sposobnija. Možda i najvažnije, stekla sam veštine koje ne mogu dobiti na fakultetu, a koje će mi pomoći kasnije da se zaposlim. Generalno, svaki vid neformalnog obrazovanja bih preporučila svakom studentu, jer čekajući diplomu, izgubićete dragoceno vreme i protraćiti svoj potencijal, kaže Lana.

 

Ovo su samo neke od studentskih organizacija koje postoje u okviru Beogradskog univerziteta. Iako su namenjene studentima različitih profila, sve imaju isti cilj – da svojim članovima omoguće sticanje znanja i iskustva koja će im biti od neprocenjivog značaja u daljem životu. Budući da živimo u vremenu kada je potražnja za poslom manja od ponude i da poslodavci, pored solidnog proseka ocena, traže i nekoliko godina iskustva, iskoristite ono što vam studentske organizacije pružaju – znanje, iskustva, prijateljstva i dobru zabavu!

 

 

IZVOR: www.portalmladi.com

Please reload

Ostali oglasi

Kurir | Oglasi za posao, Beograd

28.5.2020

1/6
Please reload

1

Omladinska i studentska zadruga BULEVAR

Poslovnica - Birčaninova 42, Savski Venac
11000 Beograd -Srbija
tel/fax: 011 / 3650-156
tel/fax: 011 / 3650-157
tel/fax: 011 / 3650-158
tel/fax: 011 / 3650-159
mob. info tel; 060 /5555-843

radno vreme:

pon-pet  8-17 čas.   sub 8-12 čas.
e-mail:
office@ozbulevar.rs

2

Studentski servis BULEVAR

Poslovnica - Kneginje Zorke 5, Vračar
11000 Beograd -Srbija
tel/fax: +381 (011) 344-3381
tel/fax: +381 (011) 2435-486
tel/fax: +381 (011) 3447-257
tel/fax; +381 (011) 630-1937
mob. info tel; 060/6000-290
radno vreme:

pon-pet  8-17 čas.   sub 8-12 čas.
e-mail:
office@ozbulevar.rs

3

Oglasni centar BULEVAR

Poslovnica 3 - Logistika & Marketing

tel/fax: 011/344-33-81, lok. 20

marketing@ozbulevar.rs

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

© 2017 Bulevar omladinska zadruga