top of page

Blog 112. Svakodnevni stres i kako se izboriti s njimFakultet, ispiti, posao, prekovremeni rad, šefovi, ciljevi, (ispitni) rokovi, saobraćaj, užurbanost, redovi na šalteru ili u marketu. Ovo su samo neki od izvora svakodnevnog stresa. Dakle, stres je svuda, a koliko puta se u toku samo jednog dana zapitamo kako se izboriti s njim?


Savremena psihologija se sve više bavi ovim pitanjem, jer savremeno doba sa sobom donosi takav način života, da je svakodnevni stres postao neizbežan. Međutim, postoji mnogo načina na koje se možete izboriti sa stresom. Bilo da ste student ili zaposleni u velikoj korporaciji, ovi saveti će vam zasigurno olakšati svakodnevicu.


Otkrijte izvor svog stresa. Neretko se dešava da jedna stresna situacija i druge može učiniti takvim, iako one to objektivno nisu. Zato je veoma važno da identifikujete takozvani stresor (izvor stresa), da se na njega fokusirate i pokušate da ga otklonite. Bilo da je to predstojeći ispit, projekat na poslu, nesporazum sa šefom, partnerom, prijateljima, porodicom ili bilo šta drugo što vam crpi energiju ‒ rešite to kako zbog toga ne biste i neke druge situacije doživljavali kao stresne.


Radite ono što volite. Stresom je mnogo lakše upravljati kada radite ono što volite. Čak i ako vam je posao najveći izvor stresa, slobodno vreme iskoristite da se bavite nekim hobijem koji će vas opustiti.


Racionalno organizujte svoje vreme. Jedan o glavnih izvora stresa može biti i nedostatak vremena. Obaveze se gomilaju, a vreme nezaustavljivo teče. Dakle, veoma je važno da ne gomilate obaveze ukoliko niste sigurni da ih sve možete uspešno završiti. Takođe, nemojte raditi više stvari istovremeno. Ne precenjujte se.


Stavite svoje obaveze na papir. Iz prethodnog koraka borbe sa stresom prirodno proizilazi upravo ovaj. Odvojte jedan notes u kome ćete pisati svoje dnevne obaveze i tako nećete zaboraviti ono što treba da uradite u toku dana.


Ne budite prestrogi prema sebi. Ne težite savršenstvu. Ono će radom