Blog 108. Kako izabrati najbolju temu za diplomski?Nakon brojnih ispita i predavanja, došao je i taj trenutak da studije privedete kraju, trenutak kada treba da spremite diplomski rad. Momenat kada treba da pokažete i sumirate celokupan svoj studentski „staž”.


Odabir teme diplomskog rada možda izgleda lako, ali budite uvereni da postoje brojne zamke koje vrebaju na početku. Ako odaberete pogrešnu temu, problemi će se samo ređati i verovatno ćete biti u situaciji da teško ili nikada ne ostvarite svoj cilj. Kako do toga ne bi došlo, u ovom tekstu možete naći potencijalne probleme na koje bi trebalo obratiti pažnju prilikom biranja teme, kao i njihova rešenja.


1. Odabir teme diplomskog rada


1. Najbitniji deo, a ujedno i najteži. Najveći problem je kada izaberete temu, ali nemate ideju šta dalje. Pred vama se javljaju dve opcije. Jedna je da vam profesor predloži temu, a druga je da je sami izaberete. Preporučuje se da sami osmislite temu, naravno uz konsultacije sa mentorom. Tu temu prijavljujete profesoru, koji mora da prihvati predlog, ali isto tako može da se desi da odbije i da vam ponudi drugu sa obrazloženjem, zašto je tema odbijena.


Kada iznosite svoj predlog teme, reči koje ne dolaze u obzir su: zato što mi se sviđa, zanimljiva mi je i posebno me interesuje. Prema tome, pripremite najbolje argumente, pre nego što zakažete konsultacije. Tema ne bi trebalo da bude opšteg karaktera, kao na primer: „Posrednički poslovi turističkih agencija”, već tema treba da se odnosi na nešto konkretno: „Koncept i organizacija turističkih aranžmana „Leto 2017” agencije X”.


2. Da li je tema izvodljiva?


Ukoliko nemate godine i godine za izučavanje neke teme, izaberite manje zahtevnu temu.