top of page

Blog 105. Do kakvih problema dovode napadi panike?Da li vam se nekada dogodilo da vas obuzme tolika panika da srce počinje da kuca brže, dišete ubrzano i osećate kao da se gušite? Napadi panike nisu bezazlena stvar jer mogu potpuno da poremete vaš život i smanje njegov kvalitet. U nastavku pročitajte o posledicama ovog poremećaja.


Dogodi se iznenada. Primetite da vam srce ubrzano kuca. Pale se svi alarmi. „Šta mi se to događa? Da li umirem?“ Panika vas obuzima i počinjete da dišete sve brže i brže. Čini vam se da ostajete bez daha. „Da li ću se ugušiti? Ne prestajem da se tresem.“ Pritisak u grudima se pojačava i čini vam se da ono što se dešava nije stvarno. Ipak, strah od smrti je i dalje tu. Čini vam se da ludite. Kao da ćete se onesevstiti. Za manje od 10 minuta potpuno ste izgubili kontrolu nad sopstvenim telom. Šta vam se to desilo? Doživeli ste napad panike. Ali, koje su posledice toga?


Ruke ti se grče i tresu. Brana je negde pukla i hladan znoj te obliva, natapa tvoje telo. Želiš da vrištiš. I vrištao bi da možeš. Ali da bi vrištao moraš da dišeš. Panika. – Haled HoseiniKako i zašto dolazi do napada panike?


Napad panike je kriza koja počinje naglo. Prvo što osoba primeti je niz telesnih reakcija i to najčešće lupanje ili ubrzani rad srca (tahikardija), znojenje, tremor, osećaj gušenja, stezanje u grudima, mučnina i stomačne tegobe, vrtoglavica, ukočenost ili utrnulost nekih delova tela, odnosno osećaj peckanja, jeza, drhtavica.


Problemi se uvećavaju usled misli koje osoba proizvodi u svojoj glavi na osnovu ovih fizičkih simptoma. Do napada panike dolazi zato što osoba ove simptome doživljava kao neki vid pretnje. Štaviše, često osoba veruje da takva pretnja dovodi njen život u opasnost. Tako nastaje začarani krug u kojem misli podstaknute fizičkim simptomima dodatno pojačavaju ove senzacije.