top of page

Blog 85. Kako prilagoditi biografiju oglasu za posao?

Da li ste znali da su vam daleko veće šanse za poziv na intervju ukoliko svoju biografiju „skrojite" prema potrebama poslodavca?


Ukoliko u svojoj biografiji istaknete one stavke za koje ste sigurni da će privući poslodavca i izbacite sva ona radna iskustva i znanja koja nisu relevantna za poziciju za koju konkurišete, povećaćete svoje šanse za poziv na intervju.


Naime, prema analizi broja prijava na oglase na sajtu poslovi.infostud.com, poslodavci u proseku primaju 150 prijava za posao po jednom oglasu. Ovo je izuzetno veliki broj za detaljnu analizu svih prijava (biografija i propratnih pisama). Upravo zbog toga, poželjno je da svoju biografiju sastavite tako da poslodavac može za relativno kratko vreme da stekne dobar utisak o vama i da ga jedno parče papira dovoljno zainteresuje kako bi poželeo da vas upozna.



ŠEST KORAKA DO ADEKVATNE BIOGRAFIJE:


Napravite što opširniju biografiju


U jedan dokument popišite sve što ste radili po pitanju svog profesionalnog razvoja. Ovo podrazumeva studije, praksu, volonterske poslove, dosadašnje radno iskustvo, dodatne obuke (seminari, kursevi, predavanja, konferencije) i slično. Za sve napišite što više detalja o tome šta ste radili i šta ste naučili. Ovo će biti vaša polazna tačka i ova verzija vaše biografije ne treba da stigne u ruke poslodavca.


Analizirajte oglas za posao / odredite ključne reči


Kada ste izabrali poziciju koja vas zanima, dobro proučite zahteve i proverite da li ih ispunjavate. Izvucite neke ključne reči iz oglasa i pokušajte da zamislite osobu koju poslodavac traži i, ukoliko ste to vi, pokažite to u svojoj biografiji. Ubacite neke od ključnih reči u svoju biografiju, ali nemojte preterivati u tome.


Modifikujte biografiju prema poziciji / kompaniji/ industriji


Istražite sve o poslodavcu kako biste sakupili što više informacija o tome kakvog kandidata traže. Nije svejedno da li se prijavljujete za posao u građevinskoj ili marketinškoj firmi ili na menadžersku ili ulaznu poziciju. Imajući u vidu sve informacije koje prikupite o poziciji, kompaniji i industriji u kojoj želite da se zaposlite, pokušajte svojoj biografiji dati odgovarajući "ton".


Uporedite svoju biografiju sa oglasom


Kada pred sobom imate preliminarnu biografiju, uporedite je sa oglasom kako biste proverili da li biste vi, iz ugla poslodavca koji je raspisao konkurs, bili zainteresovani da upoznate osobu čiji je to CV. Kako je veoma teško biti objektivan kada se radi o vašoj biografiji, bilo bi dobro da zamolite prijatelja ili člana porodice da vam u tome pomogne.


Obratite pažnju na vizuelni doživljaj biografije


Standardni izgled biografije, crni font na belom papiru, u današnje vreme nije dovoljno dobar. U velikom broju prijava koje pristižu poslodavcu bitno je i vizuelno se istaći, sa 2-3 blage nijanse boja koje "osvežavaju" čitanje CV-ja. Bitno je, takođe, da se ne preteruje sa ulepšavanjem jer nikako ne želite da efekat vizuelnog utiska nadjača sardžajni/informativni deo.


Naravno, pri slanju prijave, ne zaboravite da pošaljete i prilagođeno propratno pismo.



IZVOR: www.poslovi.infostud.com

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page