Blog 85. Kako prilagoditi biografiju oglasu za posao?

Da li ste znali da su vam daleko veće šanse za poziv na intervju ukoliko svoju biografiju „skrojite" prema potrebama poslodavca?


Ukoliko u svojoj biografiji istaknete one stavke za koje ste sigurni da će privući poslodavca i izbacite sva ona radna iskustva i znanja koja nisu relevantna za poziciju za koju konkurišete, povećaćete svoje šanse za poziv na intervju.


Naime, prema analizi broja prijava na oglase na sajtu poslovi.infostud.com, poslodavci u proseku primaju 150 prijava za posao po jednom oglasu. Ovo je izuzetno veliki broj za detaljnu analizu svih prijava (biografija i propratnih pisama). Upravo zbog toga, poželjno je da svoju biografiju sastavite tako da poslodavac može za relativno kratko vreme da stekne dobar utisak o vama i da ga jedno parče papira dovoljno zainteresuje kako bi poželeo da vas upozna.ŠEST KORAKA DO ADEKVATNE BIOGRAFIJE:


Napravite što opširniju biografiju


U jedan dokument popišite sve što ste radili po pitanju svog profesionalnog razvoja. Ovo podrazumeva studije, praksu, volonterske poslove, dosadašnje radno iskustvo, dodatne obuke (seminari, kursevi, predavanja, konferencije) i slično. Za sve napišite što više detalja o tome šta ste radili i šta ste naučili. Ovo će biti vaša polazna tačka i ova verzija vaše biografije ne treba da stigne u ruke poslodavca.


Analizirajte oglas za posao / odredite ključne reči


Kada ste izabrali poziciju koja vas zanima, dobro proučite zahteve i proverite da li ih ispunjavate. Izvucite neke ključne reči iz oglasa i pokušajte da zami