top of page

Blog 85. Kako prilagoditi biografiju oglasu za posao?

Da li ste znali da su vam daleko veće šanse za poziv na intervju ukoliko svoju biografiju „skrojite" prema potrebama poslodavca?


Ukoliko u svojoj biografiji istaknete one stavke za koje ste sigurni da će privući poslodavca i izbacite sva ona radna iskustva i znanja koja nisu relevantna za poziciju za koju konkurišete, povećaćete svoje šanse za poziv na intervju.


Naime, prema analizi broja prijava na oglase na sajtu poslovi.infostud.com, poslodavci u proseku primaju 150 prijava za posao po jednom oglasu. Ovo je izuzetno veliki broj za detaljnu analizu svih prijava (biografija i propratnih pisama). Upravo zbog toga, poželjno je da svoju biografiju sastavite tako da poslodavac može za relativno kratko vreme da stekne dobar utisak o vama i da ga jedno parče papira dovoljno zainteresuje kako bi poželeo da vas upozna.ŠEST KORAKA DO ADEKVATNE BIOGRAFIJE:


Napravite što opširniju biografiju


U jedan dokument popišite sve što ste radili po pitanju svog profesionalnog razvoja. Ovo podrazumeva studije, praksu, volonterske poslove, dosadašnje radno iskustvo, dodatne obuke (seminari, kursevi, predavanja, konferencije) i slično. Za sve napišite što više detalja o tome šta ste radili i šta ste naučili. Ovo će biti vaša polazna tačka i ova verzija vaše biografije ne treba da stigne u ruke poslodavca.


Analizirajte oglas za posao / odredite ključne reči


Kada ste izabrali poziciju koja vas zanima, dobro proučite zahteve i proverite da li ih ispunjavate. Izvucite neke ključne reči iz oglasa i pokušajte da zamislite osobu koju poslodavac traži i, ukoliko ste to vi, pokažite to u svojoj biografiji. Ubacite neke od ključnih reči u svoju biografiju, ali nemojte preterivati u tome.