Blog 70. Pet trikova za uspešnije pregovaranje

Pregovaranje je veoma važna veština koja nam je svakodnevno potrebna u najrazličitijim situacijama. Donosimo vam savete stručnjaka kako da usavršite ovu veštinu koja će vam pomoći da dobijete sve što poželite.
Ako dobro razmislite, svakodnevno koristimo pregovaranje u nekom obliku. Od rešavanja konfliktnih situacija i komunikacije sa klijentima ili prodavcima, pa do pokušaja da dokažemo da račun za struju treba da bude manji ili da zatražimo povišicu. Za uspešno pregovaranje je ključno da dobijete ono što želite ili što vam je potrebno, ali da, u isto vreme, ne zanemarite želje i potrebe drugih ljudi, niti da ih prevarite na bilo koji način. To je, zapravo, pravi izazov.


Ukoliko uspete da usavršite svoje veštine pregovaranja, sigurno je da će vam trebati manje vremena da dobijete ono što želite na dostojanstven način. Mi vam predstavljamo nekoliko saveta za uspešno pregovaranje, baziranih na ličnom iskustvu, ali i na knjizi „Centar za učenje pregovaranja“ (Negotiation Boot Camp) Eda Brodoua.Slušajte


Jedan od prvih saveta koje Brodou pominje u svojoj knjizi odnosi se na veštinu slušanja sagovornika. Umeće slušanja je nepravedno potcenjena veština u savremenom svetu. Nekada vam može biti veoma lako da pretpostavite šta drugi hoće da kažu ili, čak, da završite misao umesto njih. Slušanje je, definitivno, jedna od veština koja nekima ide od ruke, dok se drugi mogu svrstati u prosečne slušaoce koji ponekad imaju tendenciju da se isključe iz razgovora i jednostavno prestanu da obraćaju pažnju na reči sagovornika. Važno je da se potpuno koncentrišete na ono što slušate i da procesuirate informacije.


Brodou naglašava važnost slušanja jer vam ono omogućava dve stvari: vaš sagovornik će osetiti da ga poštujete i izgradiće se poverenje između vas, a poverenje je još jedna bitna stavka uspešnog pregovaranja. Slušanje, takođe, podrazumeva da ćete ustanoviti da li su izrečene stvari tačne, pa možete da ponovite ono što je vaš sagovornik rekao kako biste bili sigurni da ste sve razumeli na pravi način.