top of page

Blog 68. Ovo su najbolji studentski gradovi na svetu

Ukoliko razmišljate da nastavite svoje profesionalno usavršavanje u inostranstvu, obratite pažnju na sledeće gradove.Ako je verovati listi QS Najboljih univerzitetskih gradova, prvi na listi je grad u Kanadi, Montreal. Ovu tvrdnju potkrepljuje verovanje da Kanada može da privuče veliki deo rentabilne međunarodne studentske radne snage i to, pre svega, zbog zabrinutosti koju je izazvala promena pravila o ulasku u SAD, koju je doneo aktuelni predsednik Donald Tramp. Kanada takođe ima tu prednost da može da ponudi studiranje na dva velika svetska jezika, sa centrima u kojima se govori engleski, kao što je Univerzitet Mek Gil i francuski, kao što je Univerzitet u Kvebeku.


Kako bi se našli na listi, gradovi moraju imati populaciju od najmanje 250.000 stanovnika i moraju imati barem dva univerziteta koja su deo Svetskog udruženja univerziteta iz QS saveta.Alternativne zemlje


Klasifikacija se zasniva na zbiru parametara kao što su: kvalitet univerziteta, smeštaji za studente, pristupačnost, lak pristup poslodavcima, međunarodni karakter, stepen tolerancije, zagađenost, bezbednost...


Kanada se dobro kotira jer je pogodna za internacionalne studente. Montreal zauzima prvo, Vankuver deseto, a Toronto jedanaesto mesto. Ben Souter, šef Udruženja intelektualaca iz QS predviđa da će rastuća popularnost Kanade biti deo porasta „alternativnih destinacija za studiranje nasuprot onih dominantih tradicionalnih, kako u Evropi tako i u Severnoj Americi“. „Kanada će igrati značajnu ulogu“, predviđa Souter.


Ova severnoamerička nacija mogla bi privući studente iz SAD-a, a Ujedinjeno Kraljevstvo bi moglo da izgubi studente u korist Irske, Holandije i skandinavskih zemalja, tvrdi on. Portparolka grada Montreala kaže da već ima velikog porasta u broju internacionalnih studenata, pogotovo onih koji su poreklom iz Kine, Indije, Francuske i Irana.