top of page

Blog 64. Šta kada nemate radnog iskustva?

Vaša biografija je oduševila poslodavca, intervju ide baš u onom pravcu u kojem ste očekivali, čini vam se da ste vi upravo osoba koja njemu treba i da vam je posao već u džepu, ali na kraju vas spušta na zemlju konstatacijom koja preti da sve upropasti – „Problem je što nemate dovoljno radnog iskustva“. Kako ne biste došli u situaciju da to bude kraj vašeg intervjua, u nastavku teksta vam dajemo nekoliko saveta kako da tu, naizgled neprijatnu, situaciju preokrenete u svoju korist.


Izgovori ne dolaze u obzir


Najgora opcija je da se zapetljate u sopstvenim loše smišljenim izgovorima, što bi vas odmah elimisalo kod potencijalnog poslodavca. Zato primenite drugu taktiku i u startu se složite sa njegovom konstatacijom. Na taj način ga pridobijate „na svoju stranu“ i spreman je da sasluša ono što ćete u nastavku razgovora da mu kažete. To pre svega treba da bude nabrajanje i obrazlaganje veština, koje su direktno ili indirektno povezane za poslom za koji ste konkurisali, a zbog kojih smatrate da ste prava osoba za određeni posao, iako nemate radnog iskustva, ili ono nije odgovarajuće za poziciju za koju ste konkurisali.Pre intervjua čitajte stručnu literaturu


Dobra alternativa manjku radnog iskustva uvek je adekvatno proučavanje radnog mesta na koje želite da konkurišete. Prvi korak je „guglanje“, putem kojeg ćete doći do stručne literature koja bi mogla da vam pomogne u istraživanju, a u kojoj uspešni poslovni ljudi objašnjavaju na koji način su došli do uspeha u poslu koji je vama u tom trenutku interesantan. Posebno bi bilo dobro naći literaturu čiji je autor do uspeha došao krećući od nule, odnosno bez dana radnog iskustva. Naravno, u razgovoru sa poslodavcem uvek je dobro navesti literaturu i autora, kako bi sve delovalo još verodostojnije. Naravno, nisu samo stručne knjige izvori za što bolju pripremu za intervju, već i različite poslovne vesti, veb sajtovi ili blogovi na kojima možete saznati mnogo korisnih informacijaza određenu radnu poziciju.


Sve to će dokazati da vam je određena oblast u fokusu interesovanja, kao i da ste spremni da istražujete i napredujete, što će sigurno ostaviti pozitivan krajnji utisak.