top of page

Blog 67. Kako privući pažnju poslodavca?

Stanje na tržištu zapošljavanja u Srbiji je takvo da se za svako radno mesto prijavljuje desetine, pa čak i stotine kandidata, a narednih nekoliko saveta vam mogu pomoći da se baš vi izdvojite „iz mase“ i zapadnete za oko potencijalnom poslodavcu.


1. Posebno istaknite svoje kvalitete, ne samo interesovanja


Interesovanja, koja su po pravilu deo svake radne biografije, predstavljaju ono što vi volite da radite, ali ne i ono što znate da radite. Ako, primera radi, navedete da volite muziku, biće u istom košu sa 90 odsto svetskog stanovništva, ali ako istaknete da znate da svirate određeni instrument ili da pišete pesme, te da ste zahvaljujući tim kvalitetima upoznali veliki broj ljudi, to će biti mnogo važnija informacija poslodavcu. To će mu biti signal da ste aktivna osoba, koja se ne zadovoljava prosekom, u ovom slučaju samo slušanjem muzike, da ste komunikativni, kao i da znate da iskoristite svoje veštine na pravi način.



2. Neka vaš CV ne bude uopšten


Poslodavcima se neretko na konkurs javi nekoliko stotina kandidata, čije radne biografije isčitavaju. Kako bi mu baš vaša zapala za oko, neophodno je da, u skladu sa radnom pozicijom za koju konkurišete, u prvi plan stavite vaše kvalitete koji vam mogu pomoći u obavljanju zadataka na radnoj poziciji za koju konkurišete. Ako tražite posao IT stručnjaka, u prvom planu bi trebalo da budu vaše veštine i radno iskustvo iz te oblasti, a ne vaš datum rođenja, završene škole ili bračno stanje.



3. Povezujte se s ljudima


Nekada dobar posao ne dobije uvek najkvalitetnija i najtalentovanija osoba, već osoba sa dobrim poznanstvima. Kako biste bili spremni da reagujete i u takvim situacijama, prvo „obeležite“ kompanije u kojima biste želeli da radite, pa proverite da li poznajete nekoga od zaposlenih. To je danas bar lako uraditi, u eri ekspanzije društvenih mreža. Ako čak i ne znate nikoga, drugi korak je da na isti način vidite da li neko od vaših prijatelja ima prijatelja u ciljanoj firmi, koji bi mogao da posvedoči o vašim kvalitetima. Naravno, preduslov za sve ovo je da ste zaista kvalifikovani za određeni posao, a ne da koristite poznanstva u druge svrhe.



4. Budite uporni


Nemojte čekati da kompanija u kojoj želite da radi raspiše konkurs kako biste došli do posla u njoj. Šaljite HR menadžerima svoj CV i drugu dokumentaciju koja potvrđuje vaše kvalitete koji bi mogli da koriste ciljanoj firmi. Tako ćete im u svakom trenutku biti u vidokrugu kao osoba koja može da im pomogne u unapređenju kvaliteta rada ili rešavanju određenih problema. Ako ništa, možda neko od njihovih poslovnih partnera bude tražio radnike, pa dobijete dobre preporuke.



5. Ne sedite skrštenih ruku, stičite iskustvo


Volonterski rad u neprofitabilnoj firmi sa kolegom iz studentskih ili srednjoškolskih dana, različite radne prakse ili freelancing, jesu radno iskustvo i to u velikom broju slučajeva može biti veći adut za poslodavca nego vaše obrazovanje. Zato, kada nemate posao, nemojte sedeti skrštenih ruku, već se aktivirajte, radite ono što znate da radite, bez obzira na to da li ste plaćeni za to, usavršavajte se i to će vam pomoći prilikom zapošljavanja ili promene posla.



6. Pokažite da vam je stalo


Poslodavac uvek više voli da dobije e-mail ili propratno pismo prilikom konkurisanja koji nisu copy/paste, već za koje je evidentno da su namenjeni direktno njemu. Zato je korisno, pored teksta, koji morate prilagoditi svakom poslodavcu i u kome se mora videti da ste upoznali dobro određenu kompaniju, a ne slati ista pisma svima, čak staviti i logo firme kojoj se obraćate.



7. Napravite od intervjua opuštenu konverzaciju, umesto da to bude audicija


Poslodavcu su svakako najvažnije vaše radne sposobnosti, ali vi ste ipak osoba koja treba sa njim da provodi najmanje 40 sati sedmično i zato će nekima biti važno i da ste komunikativna i zanimljiva osoba. Tokom razgovora za posao, ne potiskujte spontanost, nasmejte ga, i na taj način ćete možda biti u vrhu prilikom konačno izbora radnika.



8. Budite uporni i prihvatajte i neuspehe kao sastavni deo života


U velikoj većini slučajeva se do konačnog uspeha stiže zaobilaznim putem, malo je onih koji su do njega stigli preko noći. Zato nije smak sveta ako na prvom koraku ne dobijete vaš posao iz snova. Prihvatite i posao koji možda nije bio predmet vašeg interesovanja, ali na njega gledajte kao na odskočnu dasku prema ono što ste oduvek želeli.



IZVOR: www.poslovi.infostud.com

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page