Blog 63. Kako proveriti potencijalnog poslodavca?

Pre nego što počnete da radite na određenom radnom mestu, poslodavac vas, usmeno i/li pismeno intervjuiše, kako bi se uverio da ste baš vi prava osoba za posao, ali to ne bi trebao da bude jednosmeran proces. 

 

 

Provera u Agenciji za privredne registre

 

Kako biste uopšte odbacili bar deo sumnji da li je reč o firmi koja je stvarna, a ne „fantomska“, potrebno je da odete na veb sajt Agencije za privredne registre (www.apr.gov.rs),  a da potom u oblast „Pretraga pravnih lica i preduzetnika“ unesete tačan naziv potencijalnog poslodavca ili matični broj firme. Na ovaj način možete saznati, pre svega, da li je reč o aktivnom privrednom društvu, zatim kada je ono osnovano, ko su direktor i drugi zakonski zastupnici, kakva je vlasnička struktura, kao i kakvi su finansijski izveštaji iz prethodnog perioda. Sve ovo su informacije koje su vrlo korisne i preko kojih na pravi način stičete pravu sliku o potencijalnom poslodavcu.

 

 

Šta kaže Narodna banka Srbije?

 

Naravno, sve ovo ne garantuje da je poslovna politika preduzeća koje vam je potencijalni poslodavac idealna. Vrlo korisna informacija je i da li on redovno izmiruje svoje obaveze prema partnerima, pa čak i zaposlenima. To se na najlakši način proverava na sajtu Narodne banke Srbije (www.nbs.rs),  u odeljku „Prinudna naplata“, gde možete pretražiti jedinstveni registar svih računa pravnih lica i preduzetnika iz Srbije. Na taj način se možete uveriti da li je račun određene firme u prethodnih 12 meseci bio blokiran, odnosno da li je neko od poverilaca pokrenuo postupak prinudne naplate zbog neizmirenih dugovanja, što je vrlo bitan podatak. Na taj način steći ćete uvid i u finansijsko stanje potencijalnog poslodavca, odnosno njegovo ponašanje na tržištu kada su finansije u pitanju.

 

 

„Guglanje“

 

Ako ove prve drve provere urode plodom, odnosno ako procenite da vaš, možda, budući poslodavac ispunjava vaše uslove, onda je naredni korak „guglanje“ i pronalaženje veb prezentacije firme u kojoj želite da se izborite za radno mesto. Naravno, na poslovnim sajtovima se o poslodavcima, po pravilu, piše u superlativu, ali svakako je korisno videti na koji način poslodavac doživljava sebe i šta je ono čime se on konkretno bavi, jer na taj način možete da procenite da li vi možete da se uklopite u ono što on traži i da li na pravi način možete da odgovorite iskušenjima u kojima biste se mogli naći. Dobar izvor za ovakvu proveru poslodavca su i njihovi profili na društvenim mrežama, gde takođe možete dobiti korisne informacije, kako kroz sadržaj koji postavlja sam poslodavac, tako i kroz komentare posetilaca.

 

 

Koristite „insajdere“

 

Poslednja, ali ne i najmanje važna, provera, su „insajderske“ informacije, od osoba koje su već zaposlene o određenoj firmi i znaju mnogo više od onoga što se može naći na internetu. Preporučujemo vam da za formiranje stava o nekom poslodavcu čujete mišljenje onih koji kod njega već rade i koji sa vama mogu da podele svoja iskustva, između ostalog, poslovanju firme, radnom okruženju, međuljudskim odnosima i odnosa poslodavca prema zaposlenima. Ako nemate baš nekog toliko bliskog u samoj firmi, onda probajte preko vaših prijatelja da saznate ima li neko od njih svog „insajdera“, preko kojeg biste mogli saznati sve što vas zanima.

 

 

IZVOR: www.poslovi.infostud.com

Please reload

Ostali oglasi

Anketar | Oglasi za posao, Rad od kuće

23.10.2020

1/6
Please reload

Omladinska i studentska zadruga BULEVAR

Poslovnica - Birčaninova 42, Savski Venac
11000 Beograd -Srbija
tel/fax: 011 / 3650-156
tel/fax: 011 / 3650-157
tel/fax: 011 / 3650-158
tel/fax: 011 / 3650-159
mob. info tel; 060 /5555-843

radno vreme:

pon-pet  8-17 čas.   sub 8-12 čas.
e-mail:
office@ozbulevar.rs

Studentski servis BULEVAR

Poslovnica - Kneginje Zorke 5, Vračar
11000 Beograd -Srbija
tel/fax: +381 (011) 344-3381
tel/fax: +381 (011) 2435-486
tel/fax: +381 (011) 3447-257
tel/fax; +381 (011) 630-1937
mob. info tel; 060/6000-290
radno vreme:

pon-pet  8-17 čas.   sub 8-12 čas.
e-mail:
office@ozbulevar.rs

Oglasni centar BULEVAR

Poslovnica 3 - Logistika & Marketing

tel/fax: 011/344-33-81, lok. 20

marketing@ozbulevar.rs

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

© 2017 Bulevar omladinska zadruga