top of page

Blog 60. Kako da se zaista fokusirate?

Sigurno ste se mnogo puta našli u stresnoj situaciji kada shvatite da nemate dovoljno vremena da nešto završite, ali da li ste zaista bili fokusirani na obavljenje tog zadatka ili ste dozvolili da vam nešto drugo odvraća pažnju? Ovaj tekst će vam pomoći da postanete produktivniji i da maksimalno iskoristite svoje vreme.Vreme je jedan od onih faktora koji ima moć da muči dušu, zbog svoje beskonačnosti i, istovremeno, zbog svoje ograničenosti. Ponekad deluje kao da nikada nećete imati dovoljno vremena, kao da su se dani i sati skratili i nikada nećete stići da završite sve ono što treba da uradite. Imate utisak da minuti cure kao kapi vode kroz prste i ne možete ništa da uradite povodom toga.


Za razliku od onoga što mnogi misle, veliki deo vremena koje gubite, gubite radeći ili obavljajući neku od onih aktivnosti koje zovete „produktivnim“. Uzrok toga je nedostatаk fokusa: iako radite zadatak, vaše stanje rastrojenosti vas dovodi do toga da potrošite više vremena nego što je potrebno da ga završite.


Na jedan ili na drugi način, posledica tоg shvatanja da nema dovoljno vremena je stanje stresa. Pojavljuje se napetost između otkucavanja sata i potrebe da se ispune zadati ciljevi. U tim uslovima, takođe mogu da se pojave blokade i greške koje samo čine da još više kasnite.Nedostatak vremena i kompulsivne radnje


Postoji čitav niz kompulsivnih radnji koje obavljate iz dana u dan i koje vam oduzimaju dobar deo vremena. Među njima mogu da se pomenu neke veoma uobičajene kao što je ona navika gledanja u telefon na svakih pet minuta. Najverovatnije je da nećete pronaći ništa novo, a čak i da pronađete neće biti ništa važno, ali nekada to ne možete da izbegnete.


Takođe je veoma često da se na sličan način postupa sa nekim stranicama na računaru. Kada pogledate, imate više od 20 ili 30 poseta jednoj internet stranici ili društenoj mreži, a na većini od njih ne nalazite ni nove, a ni važne informacije.