top of page

Blog 52. LinkedIn – poslovna mreža za širenje konekcija

LinkedIn je poslovna društvena mreža čiji je cilj spajanje kompanija i njenih predstavnika sa osobama koje traže posao, praksu ili dodatno radno iskustvo.U eri savremene tehnologije, kada društvene mreže predstavljaju značajan deo komunikacije među ljudima, retko koja od njih omogućava direktan kontakt sa potencijalnim poslodavcima i pronalaženje budućeg angažmana. Upravo po tome se LinkedIn razlikuje od drugih. Ona omogućava svojim korisnicima, studentima ili već zaposlenima, da se povežu sa kompanijama i njihovim predstavnicima u zavisnosti od sfere interesovanja korisnika i oblasti za koju su kvalifikovani.


Prilikom otvaranja naloga, koje je potpuno isto kao i kod drugih društvenih mreža, možete izabrati razlog zbog kojeg ste se pridružili mreži, bilo da je to pronalaženje posla, širenje profesionalnih kontakata ili ostajanje u toku sa najnovijim principima poslovanja.


Sledeći korak je uređivanje profila. Imajte na umu da Vaš profil predstavlja zapravo Vašu online biografiju, te je važno da u nju uvrstite sve podatke koji bi bili relevantni za budućeg poslodavca. Dakle, navesti nivo obrazovanja, završene kurseve i radionice, prethodne prakse i volontiranja kao i veštine koje posedujete (rad na kompjuteru, jezici i nivo znanja, timski rad itd). Kasnije će korisnici sa kojima se budete povezali moći da potvrde vaše znanje o određenoj veštini (opcija endorse).


Nimalo nevažna stvar jeste i Vaša profilna slika koja ne bi trebalo biti starija od godinu dana, sa prijatnim izrazom lica, ali ne suviše neozbiljnim i neprofesionalnim stavom. Takođe, ne libite se da u opisu svog profila napišete motive za rad u određenoj sferi, razloge zbog kojih tražite posao ili praksu i neke karakterne osobine značajne za tu profesiju. Na taj način Vaša biografija postaje dostupna svima i možete krenuti u traženje konekcija što je i suština ove mreže. Primer jednog kvalitetnog profila možete pogledati ovde.


Dakle, povezujete se sa ostalim korisnicima iz Vaše struke, šaljete ili prihvatate zahteve. Tim putem saznajete o poslovnim ponudama i oni Vas mogu preporučiti za neki posao. Preko njih se povezujte i sa drugim korisnicima i tako širite listu svojih kontakata.


Mnoge kompanije i same objavljuju da imaju otvorene pozicije za radna mesta, a na Vaš mejl stizaće obaveštenje o konkursima koji vas možda interesuju na osnovu Vašeg profila. Pored toga, možete se pridružiti i mnogim grupama i pratiti stranice koje dele zanimljive video snimke i sadržaj edukativnog karaktera. Iskoristite LinkedIn i opcije koje on nudi jer možda je posao koji ste priželjkivali na samo par klikova od Vas.Izvor: www.portalmladi.com

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page