top of page

Blog 51. Javni nastup – 5 trikova koji će vam pomoći da ga dovedete do savršenstva

Javni nastup se može javljati u raznim oblicima. Možete imati spreman govor ili prezentaciju koju želite da pokažete vašim kolegama i šefovima. Ili možda želite da pričate sa boljom polovinom o nečemu važnom. Nije važno kakva je vrsta prezentacije ili govora, vi možda hoćete da kažete stvari na jedan način, ali često sagovornici čuju nešto sasvim drugo.
Šablon koji se često primećuje kada se slušaju govori ili drže prezentacije, jeste koliko ljudi naglašavaju reči. Neke reči izgovaraju tiho, dok neke jako naglašavaju.


Raznovrsnost u tonu i jačini govora je prirodna stvar. Niko ne želi da zvuči kao monotoni robot, naravno. Ali kako znati kada i koju reč treba naglasiti?


Izgovaranje ključnih reči ili fraza na prirodan način dok se drži govor ili prezentacija, veoma je efikasna tehnika pomoću koje možete da približite poentu priče drugim ljudima. Kada govornici nasumično odstupaju od prirodne jačine tona, ništa se posebno ne izdvaja. Ali postoje i oni govornici koji imaju izdvojene ključne reči, i kada naglase te reči, na savršen način privuku pažnju slušalaca.


Međutim, kada slušamo obične dijaloge ljudi, primećujemo da koriste normalnu jačinu i ton zvuka i naglašavaju prave reči sasvim prirodno. Tako je zbog toga što kada govorimo sa ljudima ponaosob, ne razmišljamo o načinu na koji govorimo.


Ali zašto se stvari menjaju kada treba da govorimo ispred grupe ljudi? Iznenada, kada su sve oči uprte u nas, stvari postaju drugačije. Naime, kada držimo govor ili prezentaciju pred grupom ljudi, počinjemo da razmišljamo o tome da li govorimo stvari na pravi način. Onda shvatimo da svi gledaju ka nama, i da moramo da kažemo nešto. I kažemo, ali ne na pravi način. Svi i dalje gledaju ka nama, i stvari počinju da budu čudne.


Ali i za to postoji rešenje. Evo nekoliko malih trikova koji će vam pomoći da naučite kako da naglašavate prave reči u pravo vreme. Ovo su mali trikovi koje preporučuje stručnjak za javni nastupa Rajan Foland:1. Snimi i pregledaj svoj javni nastup


Najbolji način da procenite kako koristite i naglašavate reči jeste da snimite svoju prezentaciju i da je pregledate. Ovo može biti jednostavno, odnosno da vas neko snima telefonom, ili možete da koristite profesionalnu kameru. Za koju god verziju da se odlučite, uverite se da zvuk bude dobrog kvaliteta. Slušajte kako naglašavate reči. Da li je osećaj prirodan? Ako određeni delovi ne zvuče prirodno, popravite to. Ako vežbate ispred grupe ljudi, idealno bi bilo da snimite i njihove reakcije.2. Slušajte glas u svojoj glavi