top of page

Blog 56. Kako da postanete idealni kandidat za posao (saveti poslodavaca)



Pitali smo poslodavce šta očekuju od studenata kao od svojih budućih zaposlenih i izdvojili najbitnije savete.



1. Brendirajte se


Ovo znači da treba da posvetite pažnju onome što vas zanima. Poslodavac će primetiti ukoliko unosite svu strast i energiju u posao kojim se bavite. Potrudite se da ljudi na neki način znaju ko ste vi. Volontirajte, pridružite se studentskim organizacijama za vreme studija. Posećujte konferencije i seminare o temama koje vas zanimaju. Počnite da pišete blog. Ovo su sve kanali putem kojih poslodavac može bliže da vas upozna i zapamti. Na kraju ukoliko izgradite jak brend, kompanije su te koje će dolaziti kod vas.



2. Adekvatno oblačenje


Super je biti autentičan i imati sopstveni stil. Ipak, zapitajte se kakvu poruku šaljete poslodavcu ukoliko se na razgovoru za posao pojavite u trenerci? Ostanite svoji, ali neka vaš stil oblačenja pokaže vašu spremnost za rad i neka odiše ozbiljnošću.



3. Ponudite i ono što se od vas ne traži


Uvek je dobro doći ranije nego zakasniti. Ukoliko kasnite na sam razgovor za posao , poslodavac će vas smatrati neodgovornim, što je u startu ogroman minus. Ukoliko ste već dobili posao, potrudite se da zadržite tačnost i nemojte kasniti. Ponudite pomoć kolegama kada završite svoje zadatke. Pokažite spremnost da učite. Sa druge strane, nemojte prvi napuštati radno mesto nakon isteka radnog vremena. Ukoliko strpljivo čekate kraj radnog vremena samo da bi otišli kući, zapitajte se da li je to pravi posao za vas.



4. Informišite se

Naoružajte se podacima o firmi u koju idete na razgovor i u razgovoru spomenite informacije koje ste saznali. Pokažite zainteresovanost. Ukoliko se niste bar iole raspitali o kompaniji u koju odlazite, poslodavac verovatno ima utisak da niste dovoljno zainteresovani za posao . Istraživanje o informacijama govori da ste spremni da saznate više pre nego što se posvetite nekom odredjenom problemu ili zadatku.



5. Budite svoji


Ovo je jedna od najbitnijih stavki kada govorimo o razgovoru za posao. Trudite se da eliminišete tremu i negativna razmišljanja. Ukoliko se preterano trudite da se uklopite u kompaniju i njenu kulturu, razmislite još jednom o tome da li je to pravo radno mesto za vas?



6. Društvene mreže


Poslodavci u poslednje vreme proveravaju potencijalne kandidate na društvenim mrežama poput Facebook-a, Twitter-a i slično. Preuredite svoj profil pre odlaska na razgovor, uklonite kompromitujuće slike i statuse.



7. Budite spremni da radite puno


Najbitnija stvar za poslodavca je ono što vi znate da radite. Ukoliko vam se nudi prilika za prvi posao, iskoristite je maksimalno da što više naučite o poslu. Posvetite se maksimalno i uradite stvari koje se od vas i ne očekuju. Steknite poverenje poslodavca tako što ćete mu omogućiti da se osloni na vas.



8. Pazite na stav


Iako je dobro biti svestan svojih prednosti, nemojte da se vaš govor pretvori u egoistično hvalisanje. Ukoliko govorite o sebi kao o superheroju možete nesvesno ispasti arogantni. Gledajte u oči osobe sa kojom razgovarate. Nemojte prekidati sagovornika, već sačekajte da završi i nakon toga mu postavite pitaja koja imate. Nemojte izbegavati odgovore na pitanja i potrudite se da vaši odgovori budu kratki i koncizni.



9. Verujte da ste vi najbolji kandidat


Verujte da ćete pronaći posao za koji ste baš vi najbolji kandidat iako nemate iskustva. Postoje poslodavci koje će vam dati prednost iako nemate dovoljno iskustva, jer vas mogu naučiti specifičnom načinu obavljanja nekog posla, a koji je u skladu sa politikom i kulturim kompanije.



Izvor: www.portalmladi.com

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page