top of page

Blog 54. Koraci do savršenog motivacionog pisma



Pronašli ste savršen posao za koji želite da konkurišete, poslušali ste naše savete u vezi pisanja CV-a, sada je na red došlo pisanje motivacionog pisma. Oslušnite svoje srce i iskreno razmislite zašto ste vi savršena osoba za posao koji želite, kao i koji su motivi koji su vas naveli da se prijavite i postanete jedan od kandidata.


Dakle, došao je red da se bacimo na posao i zajedno napišemo motivaciono pismo koje će poslodavca ostaviti bez daha! Pre toga ćemo napomenuti da motivaciono pismo spada u dokument koji ide uz CV, kao dokumentacija koja je neophodna za konkurisanje za poslove, razne stipendije ili prakse.


CV predstavlja radnu biografiju, sadrži lične podatke koje pišete što objektivnije, u trećem licu. Motivaciono pismo vam daje mogućnost da se bolje predstavite, približite poslodavcu kroz subjektivni govor o vama samima, vašim ciljevima, motivima i razlozima zašto se prijavljujete baš za tu poziciju. Suština motivacionog pisma jeste da probudi emociju u poslodavcu, da kroz subjektivni prikaz vaših motiva ostavite utisak i ubedite ga da ste upravo Vi osoba koja je organizaciji potrebna.


Suština je da poslodavac kroz pismo uvidi vaše motive, oseti vašu emociju, iskrenu želju i nameru da postanete deo njegove kompanije.


Bitno je da budete kreativni, iskreni, da pokažete kroz pismo da ste istinski motivisani i entuzijastični po pitanju posla za koji konkurišete. Motivaciono pismo treba da odiše vašom velikom zainteresovanošću za datu poziciju, kako ne biste ostavili utisak nezainteresovane, šture osobe koja ni ne zna razloge zašto se kandiduje za posao.


Zamislite sebe u ulozi poslodavca, osobe koja ima kompaniju i kojem su neophodni vredni, radni, energični i ozbiljni radnici. Koga biste izabrali? Kakvo motivaciono pismo bi vama u tom slučaju zaokupiralo pažnju? Pokušajte da iz tog ugla napišete svoje pismo. Uvek imajte na umu da je motivaciono pismo zapravo alat koji vam pomaže da ubedite poslodavca da pored mnogobrojnih drugih kandidata izabere baš Vas.


Pored osnovne emocije koju prenosite kroz vaše pismo, obratite pažnju na samu strukturu pisma. Motivaciono pismo se piše u dosta slobodnijoj formi u odnosu na CV ali i tu pazite na način na koji iznosite misli. Važno je da rečenice budu koncizne, logične i kreativne.


Neka od osnovih pravila prilikom pisanja motivacionog pisma:

  • Motivaciono pismo ne bi trebalo da bude predugačko, odgovarajuća dužina je jedna stranica A4 formata.

  • Odvojite uvod, razradu i zaključak.

  • Motivaciono pismo treba da bude što subjektivnije, treba da pokaže vaše motive, odnosno razloge konkurisanja.

  • Ne bi trebalo da nepotrebno idete u širinu, fokusirajte se samo na one motive i ciljeve koje imaju veze sa samim poslom za koji konkurišete.

  • Napišite kako biste Vi doprineli kompaniji za koju konkurišete i kako će vaše učešće i poslovanje doprineti firmi.

  • Budite što iskreniji, navodite samo tačne informacije.

Vaše motivaciono pismo treba da odgovori sledeća pitanja:

  • Zašto želite da postanete deo kompanije i radite baš taj posao ?

  • Zašto ste Vi prava osoba za to ?

  • Šta je ono što Vi nudite ?

  • Šta tražite od kompanije ?

  • Na koji način se data pozicija uklapa u vaše licne lične ciljeve i motive?

  • Koji je vas krajnji cilj ?

  • Ka čemu usmeravate svoju karijeru a data pozicija vam pomaže u tome ?

FORMA motivacionog pisma :

  • U gornjem levom uglu pišete ime kontakta, ime organizacije, adresu organizacije i poziciju za koju konkurišete

  • U gornjem desnom uglu pišete Vaše ime, adresu, telefon i Vašu mejl adresu

  • Zatim sledi centralni deo pisma koji se sastoji iz uvoda, razrade i zaključka

  • Na kraju nemojte da zaboravite da napišete sledeće : S poštovanjem, Vaše ime i prezime.

Pre pisanja pisma dobro se informišite o samoj kompaniji i kvalifikacijama koje su vam potrebne za datu poziciju. Ukoliko se traži elokventnost, eto mogućnosti da je kroz vaše motivaciono pismo-pokažete. Dalje, saznajte šta su im ciljevi, šta im je vizija, informišite se o klimi i kulturi organizacije, kao i motivima osoba koje su u njoj već zaposlene.


Savetujemo vas da svaki konkurs pročitate bar 10 puta pre nego što krenete u kreiranje motivacionog pisma.


Na osnovu ovih informacija svoje motive i ciljeve oblikujte tako da budu u skladu sa motivima i ciljevima same organizacije.


Pokušajte da budete nadahnuti, da zaista sa iskrenom željom za datim poslom pišete pismo. Važno je da pismo prenese vaš entuzijazam na čitaoca, samo tako ćete u moru drugih kandidata ostati poslodavcu u sećanju, što i jeste cilj.



Izvor: www.portalmladi.com

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page