top of page

Blog 48. Navike koje će poboljšati vaše finansije

Unapredite svoje ekonomsko stanje tako što ćete, na primer, potražiti nove izvore prihoda, staviti vraćanje dugova na prvo mesto ili povući crtu između prijateljstva i posla.


Moć navike može biti veoma zanimljiva. Umesto da u novoj 2017. godini donesete odluke kojih se nećete pridržavati, bolje bi bilo da ove godine steknete pozitivne navike, pogotovo kada se radi o finansijama.


Stoga, neka vaš cilj u ovoj godini bude stvaranje novih navika koje će unaprediti vaše ekonomsko stanje.


U odnosu na učenje neke nove veštine ili svakodnevni odlazak u teretanu, kod navika ne postoji jedna bitna stvar, a to je otpor - prema dobrim navikama više nemamo otpor. Jednostavno radimo ono na šta smo navikli.


Veoma brzo možete steći ekonomsku slobodu ukoliko na pozitivan način preispitate moć vaših navika koje se tiču ophođenja prema novcu. Međutim, pogledajmo koje je korake neophodno preduzeti da biste ih stekli.


Artur Džejms Klir razlaže proces formiranja navika u tri koraka: podsetnik (šta vas podstiče na određeno ponašanje), rutina (navika kao takva) i nagrada (šta dobijate od određene vrste ponašanja). Da bi se neka od njih ustalila, potrebno je slediti ova tri koraka. Ukoliko se pridržavate sledećih navika, vaša nagrada biće životni stil koji će vam doneti veću finansijsku korist.1. Jasno definišite svoje finansijske ciljeve