BLOG 38. KAKO SE IZRAŽAVATI NA RAZGOVORU ZA POSAO

Osim prvog utiska, načina na koji ste obučeni i odgovora koje dajete na razgovoru za posao, veoma je važno na koji način ćete reći sve što vas pitaju. Verbalne sposobnosti poput dikcije, širine vokabulara, uzrečica u govoru i termina koje koristite mogu da naprave razliku u izboru kandidata. Što jasnije i elokventnije govorite, vaši odgovori će imati „veću težinu".

Kako do posla kada poslodavac ne traži radnike OMLADINSKA ZADRUGA BULEVAR STUDENTSKA ZADRUGA SAVETI ZAPOSLJENJE D

1) Izbacite uzrečice

Kao prvo, sve što je nepotrebno u jednoj rečenici - izbacite! Uzrečice poput „ovaj", „kako se zove", „u principu".... oduzimaju snagu i smisao vaših izjava. Osim toga otkrivaju vašu nesigurnost što, opet, može da izazove sumnju u to da li ste baš vi pravi kandidat za posao.

Sa druge strane, ma koliko bili samouvereni i opušteni nemojte koristiti žargonski rečnik, lokalizme niti bilo koji vid reči koje nisu deo formalnog govora. Delovaćete neozbiljno i izgledaćete kao da vam nije dovljno stalo do poslodavca i posla za koji ste konkurisali i da pritom ne poštujete situaciju u kojoj se nalazite.


2) Istaknite svoje uspehe, ali bez hvalospeva

Formulišite svoju rečenicu tako da ona jasno izražava vaše mišljenje umesto da bude generalnog karaktera. Takođe, izbegavajte da odete u drugi ekstrem i da sve što kažete započnete sa „JA". Često se dešava da su ljudi, koji rečenice počinju na ovaj način, neobjektivni vezano za svoje mogućnosti. Uglavnom su to „hvalospevi o ličnim podvizima". Nađite meru da subjektivizujete svoje uspehe i da ih izreknete kroz prvo lice a da pritom izbegnete „JA" kao početak svake rečenice.


3) Pravilno koristite stručne izraze

Širok vokabular i elokventnost ne znače da treba da se "gađate" stručnim izrazima i pojmovima koje ne poznajete. Stručni izrazi koje koristimo u govoru nisu nešto što možemo da naučimo za jedan dan i samim tim da ih pravilno upotrebljavamo u određenoj prilici, to je nešto što učimo kroz ceo život u sklopu sopstvenog obrazovanja i veoma je očigledno kada su isforsirani. Nepotrebno je istaći da time ne činite uslugu sebi.