top of page

Blog 32. Razgovor za posao putem telefona

Telefonski intervju se u današnje vreme sve više koristi sa ciljem da se napravi preliminarna procena prijavljenih kandidata za određeno radno mesto. Kompanije koje prime veliki broj aplikacija najpre pozivaju prijavljene kandidate kako bi suzili izbor onih koji će proći u naredni krug. Na taj način se odbacuju prijave kandidata koji nemaju adekvatne kvalifikacije za to radno mesto. Prednost ovog načina selekcije jeste u tome što štedi vreme i energiju poslodavca i daje dobar uvid u motivaciju i komunikacijske sposobnosti kandidata.

Razgovor za posao preko telefona nije nimalo jednostavan kao što se na prvi pogled čini. To je telefonski sastanak koji je jednako važan kao i bilo koji drugi. Zbog toga je veoma važno da se unapred pripremite za ovakvu vrstu razgovora, jer od njega zavisi da li ćete ući u naredni krug.

Kako se pripremiti

Ukoliko ste pre slanja CV-ja prikupili dovoljno informacija o kompaniji i radnom mestu za koje aplicirate, veći deo posla oko pripreme za razgovor ste obavili. Proučite dobro vaš CV i propratno pismo i napravite spisak pitanja koje biste želeli da postavite potencijalnom poslodavcu za slučaj da vas pozove na razgovor.

Specifičnost ove vrste intervjua je činjenica da na raspolaganju imate jedino glas kao sredstvo komunikacije. Vaši sagovornici će stvoriti celokupnu sliku o vama na osnovu vašeg glasa, pa je važno da na to obratite posebnu pažnju. Nedostatak samopouzdanja se veoma lako zapazi. Zbog toga, nakon slanja prijave za posao, možete da vežbate sa vašim prijateljima i simulirate telefonski intervju. To je prilika da se opustite i steknete sugurnost, ali i da korigujete greške koje pravite. Ukoliko se pripremite na taj način, uspešnost bilo kog tipa intervjua je zagarantovana.

Tok intervjua

Pred početak intervjua, pokušajte da stvorite okruženje koje će vam omogućiti da uspešno obavite intervju. Razgovor vodite u prostoriji koja je mirna i tiha. Vodite računa da vas u toku razgovora niko ne prekida. Ukoliko su vas pozvali u nezgodno vreme zamolite poslodavca da vas pozove u nekom drugom terminu. Taj period iskoristite da se bolje pripremite za razgovor.

Neka vam u blizini budu vaš CV i propratno pismo, poslovne reference kao i papir na kome ćete moći da zapisujete sve neophodne informacije dobijene od poslodavca. Obratite pažnju na tačnost podataka koje upisujete, posebno ako je u pitanju adresa na koju treba da idete na razgovor kao i brojevi telefona. Proverite ime osobe sa kojom razgovarate. Budite ljubazni, pristojni i obavezno persirajte sagovorniku. Pažljivo slušajte vašeg sagovornika i ne prekidajte ga dok govori. Ukoliko su dogovorene dodatne aktivnosti (intervju, testiranje i sl.) potvrdite ih na kraju razgovora i zahvalitesagovorniku na izdvojenom vremenu.

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page