top of page

Blog 31. Recite nam nešto o sebi - Pitanje na razgovoru za posao

Da li ste na razgovoru za posao čuli neko od ovih pitanja - „Otkud vi kod nas?“, „Zašto želite da radite kod nas u firmi?“, „Zašto ste zainteresovani za ovaj posao?“. Ako niste, čućete prvom prilikom na intervjuu za posao.

„Recite nam nešto o sebi?“ i ostala pitanja spadaju u grupu pitanja za otvaranje intervjua.

Njima poslodavac želi da sazna koliko ste rečiti, koliko imate samopouzdanja i kakav utisak ostavljate na ljude sa kojima se srećete na poslu. Odgovorom im stavljate do znanja i šta je ono što vi smatrate važnim.

Mnogi kandidati za posao smatraju ovo pitanje naročito nezgodnim za odgovaranje. Međutim, uopšte ne mora da bude tako. Odgovor na ovo pitanje vam daje priliku da predstavite sebe u pozitivnom svetlu i da naglašavate vaše jače strane tokom intervjua.

Imajte spreman odgovor, budite spremni. Zamislite da poslodavac krene pred vama na razgovoru da čita vašu radnu biografiju. Isto tako, nema potrebe da na licu mesta „smišljate“ odgovor na ovo pitanje. Svakako će vam biti postavljeno.

Šta ne treba reći?

Ima više načina da se ispravno odgovori na ovo pitanje, ali je jedan sigurno pogrešan: tako što ćete pitati „Šta želite da znate?“. Ovo odaje utisak da se niste spremali za intervju i da ćete biti nespremni za vaše radne zadatke. Smislite prirodan odgovor na ovo pitanje, uvežbajte ga i odgovorite im staloženo i sa samopouzdanjem. Nemojte dozvoliti da vas ovo pitanje iznenadi, da pomislite u sebi „Uh, šta sad da kažem...!?“. Kao naše putare sneg u sred zime…

Tačan odgovor

Kako ćete tačno odgovoriti? 1) Tako što ćete se držati onoga što najviše zanima osobu koja vas intervjuiše i 2) Isticati svoja najveća dostignuća Stavite sebe u situaciju da birate nekoga ko treba da vam završi određeni posao. Recimo, vreme vam je da krečite stan i trenutno razgovarate sa majstorom za krečenje. Nakon upoznavanja, on kreće da vam priča u kom delu države se rodio i odrastao, u kom kraju grada stanuje, šta mu je hobi i sl. Vas ovo može zanimati na nekom ličnom, ljudskom nivou. Ali, što se tiče čišćenja mrlja i čađa na zidovima vašeg stana, vas prvenstveno zanima da li majstor to zna da radi (sposobnost), koliko dugo se već bavi time i koliko mu treba da okreči stan (iskustvo), da li mu treba stalni nadzor (samostalnost u poslu) ili možete da mu prepustite ceo posao (preuzimanje odgovornosti), a da on uradi sve kako treba, na kraju počisti i sredi za sobom (preciznost). Princip je isti – poslodavca zanima da li imate sposobnosti da uradite posao, šta ste postigli do sada, kako se uklapate u tim, da li ste prijatni za saradnju i kako možete da date doprinos poslovanju firme. Naša preporuka je da u odgovoru počnete od vaših najskorijih uspeha, na prethodnom poslu ili školovanju, i da objasnite zašto smatrate da ste kvalifikovani za datu poziciju. Ključna stvar za uspešan intervju je da uparite vaše kvalifikacije sa onim što poslodavac traži. Čuli ste možda da se intervju smatra prodajnim razgovorom. O tome je reč u drugom članku na ovom blogu. Kako ćete znati šta poslodavac očekuje od date pozicije?

  • Deo očekivanja je sadržan u konkursu, u opisu zahteva pozicije.

  • Drugi deo treba da saznate tokom razgovora.

Budite kratki

Osobe koje vas intervjuišu nemaju vremena na pretek. Žele da čuju malo o vama da bi znali sa kim imaju posla – a ne vašu životnu priču, naročito na prvom intervjuu. Treba im dati dve-tri stvari o vama koje su interesantne i korisne.

Podsetnik
  • Nema potrebe da zazirete od ovog pitanja. Kada ste dobro pripremljeni ovim dobijate mogućnost da kažete poslodavcu ono najbolje o sebi.

  • Napišite odgovor na papiru. Neka bude sažet i sadrži sve što želite da kažete o sebi. Uvežbajte šta ćete im reći.

  • Odgovor neka sadrži 5-6 rečenica i neka najviše traje minut do minut i po.

  • Treba da bude takav da zainteresuje osobe koje vas intervjuišu, da požele da saznaju još o vama.

Dobar primer: „Poslednjih 5 godina radim u sektoru podrške korisnicima. Moj trenutni angažman podrazumeva rešavanje upita i problema korisnika u vezi sa visoko tehnološkim uslugama. Sporazumevanje sa ljudima mi odlično ide i dobro se snalazim kada mi iznose svoje probleme vezane za uslugu koju firma pruža. Dobar odnos koji ostvarujem sa našim korisnicima je doveo do smanjenja troška po korisniku od 30% tokom proteklih šest meseci. Moj glavni razlog za prijavljivanje na vaš konkurs je to što tražim više odgovornosti u poslu, u okviru firme koja visoko ceni odnos sa klijentima i gde mogu da ostvarim veliki doprinos u zadržavanju postojećih i pridobijanju novih klijenata.“

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page