Blog 28. Odnos prema poslodavcu i kolektivu na poslu

Posle svog uloženog truda da nađete posao i neophodnog perioda adaptacije koji mora da prođe kako biste sasvim opušteno sedeli na svom radnom mestu, dođe period kada sami organizujete svoje obaveze i dovoljno dobro poznajete radne zadatke da možete možda i da menjate sistem po kom stvari funkcionišu. Ukoliko umete da sačuvate nivo odgovornosti i osećaj za ono što treba da se radi, manje ćete upadati u šablon "lošeg" radnika i biće vam lakše da izbegnete sve što se ne sme.


Način poslovanja se promenio, sve većom privatizaciom, plaćanje zaposlenog kadra iz "sopstvenog džepa" nametnuo je i nov način na koji se radnik motiviše na veću produktivnost. Osim veće plate na raspolaganju su i razni "luksuzi" putem kojih smo brži, dostupniji, kompetentniji i sigurno zadovoljniji. Na ugodno se svi mi lako i brzo naviknemo, samo je pitanje koliko to znamo da cenimo i šta smo sve spremni da uradimo kako bismo do tako nečega došli.

Prvo i osnovno što ni u kom slučaju nije diskutabilno, je da morate izvršavati svoje poslovne obaveza. Ako ne radite svoj posao onda vaša svrha tamo jednostavno ne postoji. E sad, ukoliko ste odgovorni i izvršavate svoje radne obaveze, treba da obratite pažnju na svoje ponašanje u okviru poslovnog Bon-Ton-a koji se svodi na poštovanje pravila koja su propisana od strane same kompanije. Neka od nepisanih pravila mogu da naprave veliku razliku u vašoj karijeri.


Pa da vidimo koja su to pravila:

  • Poštujete svog šefa. Poslovni kontakt zaposlenog sa poslodavcem mora biti zasnovan na uzajamnom poštovanju i razumevanju, ne zaboravite da vaš poslodavac ima odgovornost u okviru hijerarhije kompanije, koju morate poštovati. Nemojte nikada ponuditi da nekome nešto učinite, pozivajući se na vaše prijateljstvo sa poslodavcem. Nemojte sebi dozvoliti da se upuštate ukritikovanje svog rukovodioca pred celim kolektivom i na način kojim ćete izraziti svoje nepoštovanje. Argumentovano iznesite svoju kritiku i ako je neophodno, nasamo mu je izložite. Budite zahvalni na onome što vam se pruža i to s vremena na vreme recite i svom šefu.

  • Poštovanje kolektiva, poslodavca i saradnika je jedna od stavki koje su veoma poželjne i ukoliko ste skloni konfliktu narušićete radnu atmosferu i smanjiti produktivnost svih oko sebe. Ovde podrazumevamo i tračanje na poslu, iako na prvi pogled deluje bezazleno možete napraviti pometnju prepričavajući ko je, šta i zašto radio. Trač vas može dovesti u neugodnu situaciju da izgubite poverenje svih oko sebe a time gubite i svoj kredibilitet jer ogovaranje može da šteti moralu, radnim navikama i loše utiče na produktivnost.

  • Budite spremni na saradnju. Timski rad podrazumeva saradnju više ljudi, prema tome, nemojte sve raditi sami. Nemojte gledati samo svoja posla, kao da niko drugi ne postoji. Odgovornost timskog rada leži na svakom članu tog tima. Ako se isključite iz rada, to znači da niste pomogli nekome a možda ste mogli i odgovornost, koja je vaša, ste prebacili drugom. Svako ima neki svoj okvirni opis posla ali po potrebi treba pomoći drugima, iako ponekad, njihov posao nema nikakve veze sa vašim. Sa druge strane, ne treba ni da se postavite kao "dežurna sveznalica" i da se mešate i tamo gde vam nije mesto. Treba da nađete meru u pružanju pomoći drugima.

  • Saslušajte ljude sa kojima radite. Ponekad je veoma važno da iznesemo svoj stav i svoje mišljenje na neku temu umesto da "ćutimo i trpimo". Ljudi sa kojima radimo imaju isto takvu potrebu, i kao što mi od njih očekujemo da nam pomognu i da nas saslušaju i sami treba da se nađemo u poziciji daslušamo. Budite ljubazni prema svojim kolegama, bez obzira na njihovo mesto u kompaniji, poštujete i njihove stavove čak i ako se vaše mišljenje razlikuje od njihovog. Ukoliko nastane konflikt kao sukob različitih motiva i interesa, treba ga prevazići, zajedničkim rešavanjem jasno formulisanog problema, međusobnim poštovanjem, slušanjem i bez prekidanja. Nemojte sebi dozvoliti da se upuštate u kritikovanje kolege bez realne potrebe i neka to bude na konstruktivan način, nije nam cilj da nekoga vređamo.

  • Timski rad je veoma važan za kompaniju, međusobno poštovanje u kolektivu osigurava veću produktivnost i zdraviju atmosferu u kojoj radite. Ukoliko vam se i dogodi da nastane konfliktna situacija sa nekim, nemojte rešavati međusobne probleme pred svima (osim ako za to ne postoji opravdan razlog). Najbolje je da to učinite negde gde ćete imati privatnosti i mogućnosti da torešite na miru u "četiri oka". Ovako ćete preventovati i neprijatnu situaciju u koju ste doveli "svedoke" nesporazuma.

  • Ne prebacujte krivicu na druge. Nemojte samo tražiti izgovore za stvari koje niste uradili dobro ili prebacivati odgovornost na druge. Budite realni i sagledajte stvari takvim kakve jesu. Za sve postoji objašnjenje i niko od vas ne traži da budete bezgrešni ali važno je da budete samokritični jer jedino tako možete učiti na svojim greškama i na taj način se unapređivati i razvijati.

  • Ne ometajte druge dok rade. Neprimereno ponašanje u kancelariji u kojoj provodite svoj radni dan, je takođe ometanje drugih dok rade, i to ne treba da radite. Preglasna muzika, stalno pričanje i zapitkivanje ometa vaše kolege. Niko ne traži od vas da radite u "sterilnim" uslovima, ali budite obzirni na potrebe drugih ljudi.

  • Nemojte kasniti. Radno vreme je propisano sa razlogom i trebalo bi da ga se pridržavate, time ukazujete svoje poštovanje prema, pre svega, poslodavcu a i prema kolegama. Na kraju krajeva, što biste vi spavali duže u odnosu na sve ostale. Sami ste odgovorni koliko ćete spavati i samim tim koliko ćete biti odmorni za radni dan koji je pred vama. Pa ukoliko se i desi da iz nekog razoga dođete umorni na posao, smognite snage i skoncentrišite se na posao kako bi izdržali do kraja radnog vremena. Spavanje na poslu, takođe, ne dolazi u obzir.

  • Ne budite nevaspitani. Na radnom mestu apsolutno ne bi trebala da postoji potreba za ružnim rečima, psovkama, verbalnim i fizičkim obračunavanjem. Izbegavajte svađe i nervozu. Ne lupajte vratima pri izlasku iz prostorije samo zato što ste ljuti. Ukoliko imate neki problem na miran način pokušajte da ga rešite, agresija ni ukom slučaju neće pomoći. Koliko god, banalno zvučalo, pokušajte da poštujete mesto na kome je dozvoljeno da se puši, nisu svi pušači (nekome smeta duvanski dim) pa je zato i važno da se pridržavate ovog pravila.

  • Ne treba biti negativan. Nije sve uvek kako mi želimo da bude i ponekad nam se čini da sve ide nizbrdo ali čak ni u takvim situacijama ne treba biti negativan i tonuti sve dublje. Pokušajte problem da sagledate iz drugog ugla ili da zatražite pomoć kolega. Nemojte se upuštati ni u kukanje, ono vam apsolutno ne može pomoći samo će doprineti negativnoj atmosferi.

Izvor: https://poslovi.infostud.com


Pogledajte ostale savete za zaposlenje OVDE.


Pogledajte poslove OVDE.

Oglas za posao