top of page

Blog 15. Prvi radni dan na poslu - Šta treba da znate

Pokazali ste najbolju stranu na poslovnom razgovoru i poslodavac je odlučio da Vas izabere za određeno radno mesto. Međutim, kako se približava prvi dan na novom poslu, počinje da Vas hvata panika kako će proći, kako će Vas prihvatiti i da li ćete znati kako da se ponašate.

Evo nekoliko saveta za bolji izgled, ponašanje i komunikaciju sa nadređenima i kolegama.

Prvo i najvažnije pravilo: Nemojte kasniti! Nemojte dozvoliti sebi da izgubite posao pre nego što ste ga dobili. Ako je potrebno, prethodni dan potražite tačnu adresu poslodavca gde ćete započeti rad. Izračunajte koliko vremena je potrebno da stignete tamo. Raspitajte se koji autobusi saobraćaju na toj liniji i tačno vreme polaska istih.

Prvi utisak je bitan. Od osmeha i rukovanja, preko oblačenja pa do govora tela, sve se gleda, posmatra i „ocenjuje se“, iako Vi to nećete primetiti. Zbog toga, preporučujemo da započnete dan sa optimizmom i osmehom na licu.

Što se tiče oblačenja nemojte preterati, ali potrudite se da budete poslovni. Veće firme posedujukodeks oblačenja, što ćete moći da nađete na njihovom sajtu, a kod preduzeća koja se bave masovnom proizvodnjom postoje uniforme. Naravno, o tome će Vas obavestiti pre prvog dana. Posebno naglašavamo, da izbegavate odeću koja je neprikladna za radno mesto. Tu mislimo na prekratke suknje, prevelike štikle, prejaku šminku, parfem i ekstremne nokte, na trenerke, papuče i sandale. Nasuprot tome, pokažete da ste zahtevni i negovani.

Kad se upoznate sa nadređenima i kolegama, ljubazno se predstavite i rukujte se, ali samo ako Vama prvi pruže ruku. Svakom persirajte, bez izuzetka. Nakon nekoliko dana kolege kojima ćete se zbližiti, zamoliće Vas da pređete na Ti. Jedan od uobičajenih postupaka kod novih radnika je predstavljanje same firme i preduzeća.

Pažljivo slušajte nadređenog koji će Vam pokazati mašine, mesta za odmor, pogone, kancelarije i slično. Slobodno pitajte ako Vam nešto nije jasno, to nije sramota, normalno je da niste upućeni u ceo proces rada. Pripremite mali notes u kome ćete moći da zabeležite sve što smatrate da će Vam biti potrebno. Imena i funkcije osoba sa kojima ste se upoznali može biti od velikog značaja u buduće.

Ponesite sa sobom užinu, kafu i vodu, jer neznate koja je njihova rutina i da li ćete imati vremena da izađete na ručak. Potrudite se da se za vreme odmora stupite u kontakt sa ostalima. Međutim, izbegavajte tračeve i negativne komentare o prethodnom poslu, a njihova mišljenja nemojte uzeti zdravo za gotovo, jer ne znate šta Vas očekuje ili da li ćete i Vi isto osećati nakon nekoliko dana.

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page