top of page

Blog 12. Koje su osobine dobrog radnika

Popularna teorija je da je potrebno 30 dana da bi se premostile loše navike. Ni one dobre ne nastaju preko noći, već se razvijaju vremenom. BC BILTEN vam otkriva koje su to karakteristike i navike dobrog zaposlenog, kako ih prepoznati, postići i raditi na njihovom unapređenju.

Poželjne osobine.

Većina poslodavaca se slaže sa stavom da bi dobar službenik trebalo da ispoljava sledeće osobine: pouzdanost, tačnost, inicijativnost, pozitivan stav, sposobnost timskog rada, fleksibilnost, motivisanost i sposobnost ispunjenja namenjenih dužnosti. Problem je u tome što su ove osobine i takav način rada minimum koji poslodavci očekuju od svojih zaposlenih, pa zato većinom ne sprovode trening programe, jer očekuju od zaposlenih da već znaju kako da pokažustav .

Naš odnos prema poslu.

Ljudi mahom ne znaju ili nisu sigurni da li poseduju karakteristike koje ga čine dobrim zaposlenim. Da bismo to utvrdili prethodno je potrebno preispitati svoje dobre i loše navike, očekivanja i stavove u vezi sa poslom koji obavljamo. Svakako jedno od prvih pitanja koje bi trebalo sebi postaviti se odnosi na to da li mi sebe smatramo pouzdanim, lojalnim zaposlenim. Zatim, da li dolazimo na vreme na posao i ukoliko smo bolesni ili sprečeni da dođemo da li o tome na vreme obavestimo svoje poslodavce. Da li pričamo pozitivno o svom poslu i o saradnicima i da li smo fleksibilni?

Inicijativa.

Takođe, važan je način na koji prihvatamo dodeljene zadatke, da li to radimo na najbolji mogući način, kao što bi trebalo i da li smo spremni da na sebe preuzmemo nove zadatke i odgovornosti. Uporedo sa tim potrebno je da preuzimamo inicijativu i sami utvrdimo šta bi trebalo da bude urađeno u okviru našeg posla, a ne da čekamo da nam dužnosti budu dodeljene. Da se preispitamo da li se trudimo ili pokušavamo da naučimo nešto novo, ili se držimo onoga što već znamo i što nam je rečeno. Takođe, poželjno je predlagati promene ili nove načine izvršavanja pojedinih obaveza kada je to prihvatljivo.

Spiritus movens.

Jedno od ključnih pitanja koje bi trebalo sebi da postavimo je to da li smo pozitivni i da li ispoljavamo pozitivan stav u svemu što radimo. Ukoliko želimo da se okarakterišemo kao dobar službenik, pozitivan odgovor bi trebalo dati i na pitanje koje se odnosi na to da li pronalazimo načine da pomognemo saradnicima, supervizorima, klijentima i ostalima sa kojima sarađujemo, kao i to da li nam se čini da uživaju radeći sa nama. Da li motivišemo ostale zaposlene?

I na kraju, stavimo se na mesto svog poslodavca i svojih saradnika i pokušajmo da damo odgovor na pitanje da li bismo angažovali ili sarađivali sa nekim kao što smo mi sami. Najozbiljniju grešku koju bi zaposleni mogao da napravi jeste da svoj neuspeh pravda time dakoje trenutno obavlja nisu pravi poslovi i kako će se, kada počne da radi posao koji “njemu leži”, sve promeniti nabolje. Poznato je da se pozitivne poslovne karakteristike, kao i većina dobrih stvari, ne pojavljuju same od sebe, već nastaju kao rezultat uloženog truda i utrošenog vremena za njihovo kreiranje.

Izvor: BC Bilten

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page