Blog 10. Pet najvećih grešaka koje mladi u Srbiji prave na razgovoru za posao

Činjenica je da mnogo kandidata greši kod ovih stvari, rešili smo da to podelimo sa što više mlaih ljudi i sa svima onima koji traže posao, kako bi unapredili svoje znanje i lakše došli do posla u 21. veku. Pa da krenemo.

LOŠ CV I PROPRATNO PISMO

- Kad govorimo o najčešćim grešakama koje kandidati prave prilikom prijavljivanja za posao, pre svega moramo pomenuti biografiju odnosno CV. Ovaj dokument je potencijalnom poslodavcu najbolja reprezentacija kandidata i jedini uvid u njegovo znanje i veštine u prvom trenutku. Pošto na taj način CV predstavlja kandidata, potrebno je da bude ažuran kao i da na jasan način naglasi znanje, veštine i interesovanja. Propratno pismo je takođe važan element svake prijave, a potrebno je da kandidati dobro procene kompaniju kojoj šalju svoju prijavu, da razmisle da li sebe vide u toj kompaniji i kako posmatraju svoj napredak na takvom poslu. Sve su to stvari koje je potrebno ubaciti u propratno pismo kako bi se videlo da je kandidat analizirao kompaniju u kojoj želi da gradi svoju karijeru - kažu iz kompanije "Nordeus".

NEPOZNAVANJE DATE KOMPANIJE

Ako se potencijalnom poslodavcu svidi vaš CV i pozove vas na razgovor, jako je bitno da mu pokažete da ste upućeni u rad firme čij biste član želeli da postanete.

- A kada dođe do samog razgovora za posao, najčešće greške koje prave kandidati jesu nepoznavanje kompanije i proizvoda kompanije u kojoj se nalaze na razgovoru za posao. U našem slučaju to su naše video igre. Od kandidata se ne očekuje napredno znanje proizvoda ali osnovno poznavanje igara je nešto što osobama koje vrše intervju govori o opštem interesovanju kandidata - druga je greška koju često uočavaju gejmeri iz "Nordeusa".

Sa ovim se slaže i Tatjana Vidaković iz "Infostuda", koja naglašava da kandidati često dolaze sa slabim poznavanjem poslovne delatnosti kompanije u koju konkurišu.

NEPOTPUNA DOKUMENTACIJA

Ako u konkursu stoji da je uz CV potrebno poslati još neku dokumentaciju, postarajte se da pošaljete sve kompletno. U suprotnom možete da ostavite jako loš utisak, tvrdi direktor Prve beogradske gimnazije Aleksandra Andrejić.

- Primetio sam da kandidati na razgovor za posao često dolaze sa nepotpunom dokumentacijam, pa neretko zafali neki papir. To možda i nije velika greška, ali ostavlja jako loš utisak. Deluje kao da kandidat nije do kraja ispratio konkurs - smatra on.

NEADEKVATAN IZGLED

Kad krenete na razgovor za posao, morate biti svesni gde idete i da se pridržavate nekih pravila. U suprotnom rizikujete da ostavite jako negativan utisak.

- Na samim razgovorima nisam puno punta imao neprijatna iskustva, a tih nekoliko puta je u pitanju bio "neprijatan izgled". To znači da se kandidat na razgovoru pojavi obučen ili raspoložen kao za koncert, a ne za intervju. Jednostavno morate znati kako da ostavite utisak uredne osobe - naglašava on, dodajući da sa mladima ima jako lepa iskustva.

NEDOVOLJNO FOKUSA

Kad se pojavite na razgovoru za posao, koncentracija mora da vam bude na najvišem nivou. To znači da neće razmišljati o tome šta ćete da radite kad izađete sa razgovora, niti šta poslodavac misli o tome kako izgledate, već isključivo o pitanjima koja su vam postavljena.

- Izostanak fokusa i predstave o zadacima radnog mesta na koje kandidat aplicira, što u stvari znači da kandidati ne razumeju potrebe radnog mesta na koje se prijavljuju, na pitanja daju opšte odgovore bez jasnog fokusa, često odlutaju sa teme, a njihovo izlaganje nije precizno i jasno tako da je teško pratiti njihov tok misli - kaže Tatjana Vidaković iz "Infostuda".

Izvor: arhiva.24sata.rs

Obratite pažnju na navedene momente, vrlo je moguće da će to biti presudan momenat koji odlučuje da li ćete dobiti posao ili ne.