top of page

Blog 10. Pet najvećih grešaka koje mladi u Srbiji prave na razgovoru za posao

Činjenica je da mnogo kandidata greši kod ovih stvari, rešili smo da to podelimo sa što više mlaih ljudi i sa svima onima koji traže posao, kako bi unapredili svoje znanje i lakše došli do posla u 21. veku. Pa da krenemo.

LOŠ CV I PROPRATNO PISMO

- Kad govorimo o najčešćim grešakama koje kandidati prave prilikom prijavljivanja za posao, pre svega moramo pomenuti biografiju odnosno CV. Ovaj dokument je potencijalnom poslodavcu najbolja reprezentacija kandidata i jedini uvid u njegovo znanje i veštine u prvom trenutku. Pošto na taj način CV predstavlja kandidata, potrebno je da bude ažuran kao i da na jasan način naglasi znanje, veštine i interesovanja. Propratno pismo je takođe važan element svake prijave, a potrebno je da kandidati dobro procene kompaniju kojoj šalju svoju prijavu, da razmisle da li sebe vide u toj kompaniji i kako posmatraju svoj napredak na takvom poslu. Sve su to stvari koje je potrebno ubaciti u propratno pismo kako bi se videlo da je kandidat analizirao kompaniju u kojoj želi da gradi svoju karijeru - kažu iz kompanije "Nordeus".

NEPOZNAVANJE DATE KOMPANIJE

Ako se potencijalnom poslodavcu svidi vaš CV i pozove vas na razgovor, jako je bitno da mu pokažete da ste upućeni u rad firme čij biste član želeli da postanete.

- A kada dođe do samog razgovora za posao, najčešće greške koje prave kandidati jesu nepoznavanje kompanije i proizvoda kompanije u kojoj se nalaze na razgovoru za posao. U našem slučaju to su naše video igre. Od kandidata se ne očekuje napredno znanje proizvoda ali osnovno poznavanje igara je nešto što osobama koje vrše intervju govori o opštem interesovanju kandidata - druga je greška koju često uočavaju gejmeri iz "Nordeusa".

Sa ovim se slaže i Tatjana Vidaković iz "Infostuda", koja naglašava da kandidati često dolaze sa slabim poznavanjem poslovne delatnosti kompanije u koju konkurišu.

NEPOTPUNA DOKUMENTACIJA