top of page

Blog 2. "Sta raditi" dok trazite posao


1. Nema posustajanja, posao tražite agresivnije

Pre svega, iako vam deluje da su šanse da pronađete posao minimalne, ne smete da posustajete. Morate biti agresivniji. Samo prijavljivanje na malobrojne oglase na posao nije dovoljno. Kontaktirajte svakoga koga znate i zamolite ih da vas posavetuju ili upute na bilo kakvu priliku za posao. Idite lično kod poslodavca ili u kadrovsku službu i raspitajte se. Pošaljite im CV samoinicijativno. Dakle, veoma je bitno da razmišljate van uobičajenih obrazaca, jer su danas takva vremena, da ne može pomoći ustaljeno ponašanje.

2. Dodatno obrazovanje

Iskoristite višak slobodnog vremena da naučite nešto novo. To nešto novo ne mora da ima uopšte veze sa zanimanjem koje ste završili. Šta to možete da naučite što će vam uvek trebati u životu? Na primer, možete da naučite da krojite, vodite računovodstvene knjige, obnovite engleski jezik, naučite neki sasvim treći jezik, skuvate egzotično jelo, naučite da popravite auto, televizor, uzgajate baštu i još mnogo toga. Nikad se ne zna kada vam može zatrebati znanje koje steknete.

Naravno, problem predstavlja novac. Nisu svi kursevi besplatni. Ako na birou ne postoje kursevi koji vam odgovaraju, potražite na Internetu. Nažalost, mnogi besplatni Internet kursevi su na engleskom, ali probajte da naučite barem engleski. Potražite knjige koje bi vam mogle pomoći. Posetite lokalnu biblioteku. Pitajte nekog ko je već obrazovan za savet. Dajte sve od sebe, da sami naučite neku novu veštinu ili steknete novo znanje.

Nezaposlenost predstavlja stagnaciju veština i iskustva, i baš zato probajte da to nadomestite. Budite u toku sa dešavanjima na tržištu i obogative svoje znanje i veštine.

3. Pomoć prijateljima i porodici

Ako ste već osoba koja ima slobodnog vremena, možete se ponuditi da pomognete nekome iz porodice ili komšiluka u kućnim obavezama. Na primer, možete se ponuditi da sestri od tetke čuvate dete svakog prepodneva. Ili zapitajte ostarelu komšinicu da li joj je išta potrebno oko pomoći u kući. Uvek postoji neko u vašem okruženju kome treba pomoć i zato budite humani, ako već možete to da priuštite.

4. Humanitarni rad

U našoj zemlji još uvek ne postoje aktivne humanitarne akcije, gde se svako može uključiti kao dobrovoljac, ali raspitajte se da li možda u vašoj okolini postoji takva organizacija. Na primer, ako postoji lokalni azil za napuštene životinje, možete se prijaviti da pomognete.

5. Dobrovoljni (besplatan) rad

Dobrovoljni rad predstavlja odličnu mogućnost za sticanje iskustva, koje nemate pošto ne radite. Ali se često danas zloupotrebljava od strane poslodavaca, koji volontiranje, prakse i slične aktivnosti vide kao odličnu priliku da zarade na vama. Zato nemojte nasedati i pristajati na bilo šta. Ako već želite da negde radite besplatno, neka to bude mesto gde ste sigurni da ćete steći potrebna znanja i veštine. Ne samo to, već vam volontiranje može pomoći da steknete i nove poslovne kontakte. Ali baš zbog toga, nemojte čekati da vas neko pozove. Sami se ponudite. Na primer, kontaktirajte lokalnog knjigovođu, i pitajte ga da li bi vas primio na praksu u narednih par meseci. Neće svako hteti da ima pored sebe novog pomoćnika, koji bi možda i smetao ili imao uvid u poslovne tajne, ali nikad se ne zna. Neko možda i pristane.

Dakle dobrovoljni rad omogućava da steknete nove poznanike, dobijete preporuku i usavršite svoja znanja. Naravno, sve u granicama normale, nemojte dozvoliti da nekome služite kao besplatna radna snaga. Uvek vremenski ograničite svoju dostupnost.

6. Učinite nešto za sebe

Ako već nemate šta da radite, onda probajte da učinite nešto za sebe. Na primer, možete se baviti sportom, poboljšati formu i smršati. Možete pročitati dobru knjigu. Stvarajte. Kuvajte zdravo svaki dan. Uradite za sebe nešto za šta ne biste imali vremena, da radite.

7. Organizujte grupnu akciju

U vašoj okolini sigurno postoji neki problem ili situacija koja zahteva rešenje. Zaposlene osobe nemaju vremena da se time bave. Organizujte skupljanje potpisa za peticiju ili dobrotvorni koncert. A ponekada akcija može biti i zabavne prirode. Na primer, možete organizovati maskenbal za decu iz okoline. Ili možete organizovati obeležavanje nekog lokalnog istorijskog događaja. Potražite sponzore i krenite u akciju

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page