top of page

Blog 135. Ovo su najpovoljnije zemlje za studijePlanirate da nastavite studije u inostranstvu ili da odete na razmenu, a ne možete da se opredelite za idealnu destinaciju? Evo nekoliko predloga koji vam mogu pomoći da okončate dilemu...


Portal Top Universities piše da idealna destinacija treba da ima odlične programe studija, zanimljiv studentski život, ali i da to sve bude pristupačno studentskom budžetu. U tekstu možete pronaći nekoliko destinacija koji imaju dobre studijske programe i pristupačne cene.


1. Budimpešta


Pristupačne cene života u Budimpešti privlače sve veći broj studenata. Sa skromnim budžetom mogu uživati u svim atrakcijama koje ovaj grad nudi. Studenti EU imaju mogućnost da se finansiraju iz budžeta Mađarske, a ostali plaćaju školarine koje univerzitet odredi.


2. Berlin


Nemačka je jedna od najpopularnijih svetskih destinacija za studente. Državni univerziteti su usvojili politiku besplatnih studija, kako za lokalno stanovništvo, tako i za strane studente na razmeni ili koji žele da nastave studija. Troškovi života u Berlinu su znatno niži i zbog toga je Berlin na listi top studentskih destinacija za studije u inostranstvu. Studenti imaju mogućnost da slušaju predavanja na engleskom jeziku.


3. Beč


Najveći je univerzitetski centar u Austriji. Fakulteti su cenjeni svuda. Studije za studente EU su besplatne, a cene školarina za strane studente su skromne. Troškovi života su nešto skuplji u odnosu na druge gradove, ali zato imaju bogat kulturni život. Najjeftiniji smeštaji za studente predstavljaju studentski domovi. I fakulteti nude intenzivan praktičan rad.


4. Prag


Češka ima visok kvalitet obrazovanja. Troškovi života u zlatnom gradu su niži kada pogledamo ostale evropske gradove. Grad hiljadu tornjeva je pristupačniji grad za studiranje od Pariza, Londona... Studentima su na raspolaganju brojne stipendije. Za upis nekog fakulteta, neophodno je znanje češkog jezika. Ono po čemu se Češka razlikuje od ostalih država je to što su strani studenti oslobođeni plaćanja školarine, ako se opredele za studije na češkom.


5. Norveška


Nudi jedinstveno i kvalitetno obrazovanje. Strani studenti imaju mogućnost besplatnog studiranja i stipendija, ako ispunjavaju uslove željnog univerziteta. Neki od tih uslova su: zemlja porekla, trenutna obrazovna ustanova, prethodno obrazovanje i dr. Postoje i studije na engleskom jeziku. Troškovi života u severnoj zemlji su visoki.


6. Osaka


Osaka je pristupačnija opciju od Tokija ili Kjotoa. Pristupačnije je i kada se gledaju troškovi života i cene školarina.


7. Madrid


Odlično organizovan obrazovni sistem. Na zavidnom nivou je kako studiranje, tako i stipendiranje stranih studenata. Pristupačni su troškovi života. Nudi bogate i sjajne sadržaje kulturnog života.


8. Amerika


Predstavlja zemlju sa najboljim univerzitetima i vodeća je destinacija za studije u svetu. Amerika nudi za svakoga nešto. Troškovi života se razlikuju od grada do grada.


9. Finska


Jedna je od najzanimljivijih zemalja. Visoko obrazovanje u ovoj zemlji spada u neke od najboljih na svetu. Od avgusta 2017. godine školarine neće biti besplatne, kao do sada. Odnosno svi studenti koji nisu iz EU/EEA i žele da studiraju na finskom ili švedskom jeziku, biće oslobođeni plaćanja, a oni koji žele da predavanja slušaju na engleskom jeziku, moraće da plate školarine. Samo su postdiplomske studije i dalje besplatne za sve.


10. Pariz


U gradu svetlosti se nalazi jedan od najstarijih univerziteta, a to je Univerzitet Sorbona. Kao što je Viktor Igo napisao: Studirati u Parizu, znači roditi se u Parizu. Troškovi studija su isti za sve studente. Nudi izuzetan kvalitet života.Srbija vs. inostranstvo


Jedna od početnih stvari prilikom razmišljanja o upisivanju master studija, ali i osnovnih u Srbiji ili u inostranstvu je dilema izmedju Ostaću u Srbiji, pa šta Bog da ili Povećaću procenat odlivenih mozgova iz Srbije. Postoje prednosti i mane i kod studiranja u Srbiji i u inostranstvu.


Prva stavka prilikom odabira je cena studija. Kada bismo uporedili Srbiju sa ovim zemljama, videli bismo da se školarine kod nas kreću od 1.200€, dok u inostranstvu ta cifra može ići do 30.000€.


U Srbiji određeni broj studenata se može finansirati iz državnog budžeta, ali tu je samo školarina besplatna, sve ostalo student uglavnom plaća sam. Ostali studenti koji nisu na budžetu, imaju status samofinansirajućeg studenta.


Sudiranje je svakako skuplje u inostranstvu, ali ono što se dobija za taj novac, ne može da se uporedi sa našim studijama. Neke od prednosti studija u inostranstvu su: - bolji uslovi studiranja; - praksa – master studije često uključuju praksu u neku od jakih firmi sa kojom fakultet ima ugovor, ali uključuju i više praski tokom semestra; - kontakti - pruža stvaranje poznanstva iz celog sveta, što kasnije može biti velika prednost; - jezik – možete usavršiti neki strani jezik; - diploma – diploma nekog evropskog fakulteta više vredi, nego stečene na našim fakultetima.


Važno je naći svoje mesto u svemu što radite, pa tako i u studijama, kao velikom koraku ka budućnosti.IZVOR: www.iserbia.rs

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page