top of page

Blog 122. Mane freelancinga odnosno ono o čemu se ćutiU javnosti na ovim prostorima pronela se priča da je freelancing „rudnik zlata“, da se svako može time baviti, da stranci plaćaju basnoslovne svote novca za „laganica“ poslove i tome slično. Ono o čemu se ne govori jesu mane freelancinga, koje ipak nisu tako sitne.


Neki od problema koje ćemo navesti nisu prisutni u svim „slobodnjačkim“ zanimanjima, ali su grubo rečeno zajednički većini freelance poslova.Mane freelancinga


1. Privatni život vs posao

Kada počnete sa freelancingom moraćete dobro da poradite na upravljanju vremenom. Ukoliko ne odredite vreme za rad i vreme za odmor, ubrzo ćete upasti u problem gde će vam biti vrlo teško da razgraničite svoje slobodno vreme od radnog vremena.


Pritom morate uzeti u obzir da ćete često biti primorani da odgovarate na mejlove van vašeg imaginarnog radnog vremena, da će vaši klijenti često biti u drugoj vremenskoj zoni. Takođe, klijenti žele fleksibilnu osobu, jer su ipak oni ti koji postavljaju rokove, te je kvalitetno upravljanje vremenom jedna od ključnih osobina za jednog freelancera.


2. Konkurencija

Živimo u digitalnom dobu, gde se svako sa računarom i internet konekcijom može baviti freelancingom. Ono što razlikuje vrhunske freelancere od prosečnih jesu njihove veštine i znanja, koja se ne stiču tako lako.


Na početku svoje „karijere“ moraćete da prihvatate slabije plaćene poslove kako biste pre svega sticali iskustvo i dobili preporuke. Trajanje ovog perioda zavisi od veština koje posedujete i od toga na kom su one nivou. Konkurencija je svakim danom sve veća, a uz navalu freelancera iz siromašnijih zemalja, cena rada je u padu.


3. Komunikacija

Osnovne veštine koje su bitne za vaše zanimanje nisu dovoljne. Jedna od ključnih stvari jeste sposobnost kvalitetne komunikacije sa klijentima.


Način na koji ćete se predstaviti prilikom direktnog razgovora sa potencijalnim klijentom može biti ona tanka linija koja vas deli od dobijanja angažmana. Freelanceri sa izraženim komunikacionim veštinama dobijaju više posla.


No, problem nastaje kada se suočite sa klijentom koji loše govori engleski, ima malo prostora za rokove i visoke zahteve.


4. Ne postoje garancije posla

Bez obzira što se većina freelance sajtova maksimalno trudi da na razne načine obezbedi isplatu za urađen posao, ipak postoje nemili slučajevi da neko ostane „praznih šaka“. Istina je da su ovakvi slučajevi sve ređi i ređi.


Ipak, postoji jedan još veći problem. Jednog meseca možda dobijete deset „gaža“, a sledećeg tek jedan ili dva posla. Internet je potpuno nepredvidiv i zahteva pomno praćenje ponuđenih poslova i trendova koji se javljaju kod nekih zanimanja.


Mane freelancinga smo prikazali, a za uspeh potrebni su pre svega strpljenje i rad. U ovakvom načinu poslovanja, oni koji idu prečicom uvek završe na stranputici. Ukoliko svom freelance angažmanu priđete strpljivo i posvećeno, uložite vreme u razvijanje svojih poslovnih i komunikacionih veština, uspeh neće izostati. Bilo kakav drugačiji pristup je pogrešan.IZVOR: www.portalmladi.com

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page