top of page

Blog 109. Šta podrazumeva emocionalna inteligencija?Kako vidite sebe? Kako vas drugi vide? Kakvo je vaše okruženje? Šta volite da radite i kakve navike imate? Da li imate želju nešto da promenite? Menjate li sebe i prilagođavate li se lako novonastalim promenama?


Emocionalna inteligencija je dar koji nam je postao neophodan u 21. veku. Sposobnost da razumemo sebe i svet oko sebe, visoko je pozicionirana na lestvici kvaliteta koji se cene kod svake osobe. Emocije se javljaju i pri pronalaženju posla, partnera, napredovanju u karijeri, ličnom razvoju ili rešavanju životnih problema. Emocionalna inteligencija utiče i na kvalitet života.


Neke od ovih osobina pokazuju prisustvo emocionalne inteligencije.


1. Empatični ste


Saosećate sa drugima. Često preispitujete svoja osećanja i faktore koji su naveli da se tako osetite u datom trenutku. Na emocionalne reakcije gledate kao na nešto iz čega možete konstantno učiti i često preispitujete svoja osećanja.


2. Niste osvetoljubivi i praštate


Znate da život nosi i dobre i loše momente, ali ste spremni da zažmurite na one loše i fokusirate se samo na ono što je dobro, ulepšavajući život i čineći ga vrednim življenja.


3. Uvek pitate


Pitati ono što ne znamo nije sramota. Naprotiv. To pokazuje da smo spremni da učimo iz svojih grešaka i tako napredujemo.


4. Zahvalni ste na svemu


Zahvalnost na tome što imamo krov nad glavom, prijatelje, porodicu, posao, bilo šta što nam znači, okrepljuje nas i jača naš duh.


5. Kontrolišete se


Nećete povrediti drugu osobu, samo da biste vi napredovali ili da bi vam bilo dobro. Imate sposobnost kontrole svojih impulsa i osećanja i ne dozvoljavate da ona utiču na vas u donošenju odluka.


6. Pravite male pauze


Život nije samo rad. Male pauze su nam neophodne da bi nam se vratio mir. 7. Cenite kritiku


Učite iz tuđe kritike i ne shvatate je tragično. Ovo je možda jedna od najsloženijih komponenti emocionalne inteligencije. Teško je biti iskren prema sebi.


8. Svesni ste sebe


Svesnost o sebi i svetu u kome živimo samo nam pomaže i zahvaljujući njoj se bolje snalazimo.


9. Cenite jednostavnost


Sitnice život znače. Svakodnevna kultura i mali gestovi pažnje čine čuda u svakom pogledu.IZVOR: www.iserbia.rs

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page