top of page

Blog 45. 10 stvari koje ne smete da kažete na razgovoru za posao

Pomisao na razgovor za posao stvara vam grčeve u želucu? Uz malo pripreme i vežbe, intervju zapravo možete pretvoriti u sasvim ugodno iskustvo.Razgovor za posao kao i bilo kakav drugi razgovor dva potencijalna i ravnopravna poslovna partnera ima svoja "dozvoljena" i "zabranjena" pitanja.


1) „Kolika bi mi bila plata?“

Cilj prvog razgovora je izlaganje koncepta i prilika da se potencijalni partneri bolje upoznaju. Tema plate kad tad će biti na dnevnom redu (budite sigurni da nećete dobiti posao dok ne saznate tu informaciju), stoga nema potrebe da brzate s ovim pitanjem.

Jednom kada plata postane tema razgovora između vas i poslodavca, informišite se o prosečnoj plati za željenu radnu poziciju, a zatim u tom kontekstu razmislite o rasponu plate koji bi vas zadovoljio.


2) „Čime se bavi vaša kompanija?“

Poslovni partneri koji su dogovorili sastanak u ime saradnje, bez sumnje su to učinili zato što su dobro proučili čime se druga strana bavi i na osnovu toga našli dodirne tačke koje su ih motivisale na saradnju.


3) Ne koristite žargon ili fraze tokom razgovora.

Zapravo je šteta što "razgovor za posao" sugeriše da je reč o razgovoru, a ne o sastanku, jer razgovor za posao i nije ništa drugo nego poslovni sastanak. Da li biste na prvom poslovnom sastanku s potencijalnim poslovnim partnerom koristili žargon? Verovatno ne. Stoga, nema potrebe ni da ga koristite na razgovoru za posao.


4) „Kakve povlastice nudite (odmor, napredovanje, bonusi)?“

Na prvom razgovoru za posao upoznajete potencijalnog poslodavca. Pokušavate saznati na koji biste način mogli sarađivati. Pitanja o nagrađivanju i povlasticama naprosto nisu primerena jer pokazuju da niste još ni počeli da radite, a već razmišljate o povlasticama.


5) Psovke su najstrože zabranjene!

Iako se čini da ovo nije potrebno naglašavati, praksa pokazuje suprotno. Neki ljudi naprosto ne mogu shvatiti da na poslovnom sastanku, kao i na razgovoru za posao, neformalno čavrljanje nije poziv na poštapalice u obliku psovki ili psovke generalno.


6) Nije lepo generalizovati.

Generalizacija je ružna navika i na razgovoru za posao poželjno ju je izbegavati.


7) O bivšima sve najbolje!

Raditi kod nekoga pitanje je ličnog izbora. U trenutku kada su vam ponudili posao, imali ste pravo tu ponudu odbiti. Jednako tako, ako je radna atmosfera postala loša, mogli ste dati otkaz. Ovo zvuči okrutno i mnogi će reći da ponekad rad za (lošeg) poslodavca nije pitanje slobodnog izbora (treba platiti režije, hranu i sl.). To je, naravno, istina, ali iz perspektive vašeg novog poslovnog partnera (poslodavca) kritikovanje "bivših" više govori o vama nego o tim poslodavcima.


8) Kada vas pitaju imate li pitanje za njih, nemojte reći "Ne"!

Kada kažete "ne", pokazujete nedostatak interesa. Osim toga, teško je verovati da nemate baš nikakvo pitanje. To je kao da želite sarađivati s poslovnim partnerom, ali vas pritom uopšte ne zanima ko je i šta je.


9) „Nemam nijednu slabost.“

Zapravo bi bilo najbolje kada biste pitanje o jakim i slabim stranama shvatili kao priliku da istaknete problem u kojem možete odmah ponuditi i rešenje. Poslovni partner koji je zainteresovan za saradnju sigurno neće reći da ima neku manu koja bi mogla stati na put uspešnoj poslovnoj saradnji. Ali može istaći neki nedostatak i odmah ponuditi rešenje i na taj način uveriti potencijalnog partnera da će se vaša saradnja odvijati besprekorno.


10) Nije potrebno pričati "životnu priču".

Svi su svesni teških životnih uslova i koliko je teško pronaći posao. Svako ima svoju životnu priču, ali te priče ne bi smele da imaju svoje mesto na razgovoru za posao gde pričate isključivo o poslu. Jedino "privatno" što je korisno spomenuti mogu biti vaši hobiji ili aktivnosti kojima se bavite u slobodno vreme, a koje mogu dokazati da biste odlično radili i ovaj posao za koji ste se prijavili.Izvor: www.moj-posao.net

Oglas za posao

Prijava za posao

Očekuj naš poziv uskoro.

Hvala na prijavi. Očekujte uskoro naš poziv.

Prijava za posao
bottom of page